Nelengva nei prižiūrimiems senukams, nei jų slaugytojams. Prestižiniame Vilniaus Antakalnio rajone įsikūrusią Sapiegos slaugos ligoninę jau kelerius metus slegia milijoninės skolos. Dėl jų, pasak darbuotojų, ligoninėje ribojamas net karštas vanduo.

„Mažiau maudome ligonius. Reiktų maudyti kas 10 dienų, o mes maudome kas tris savaites, nes reikia taupyti. Kitaip neišeina“, – pasakojo Sapiegos ligoninės ūkio reikalų tvarkytoja Marija Stankevič.

Skolos už komunalines paslaugas, paimtus kreditus siekia beveik milijoną. Dar antra tiek – dėl darbuotojams laiku nemokamų atlyginimų. Anot slaugytojų, algos vėluoja po 2–3 mėnesius ir išmokamos dažniausiai tik dalimis, po 200–300 litų.

„Įsiskolinimai trunka jau metus, o įsiskolinimai yra už gegužę, už birželį ir kiekvienam darbuotojui, kuris išėjęs atostogų, skolingi atostoginius“, – teigė Sapiegos ligoninės Darbo tarybos pirmininkė Simona Augutė.

Nauja ligoninės direktorė teisinasi, kad beveik 2 mln. litų skolą perėmusi iš ankstesnės administracijos.

„Atlyginimai vėluoja ne nuo šios minutės, o nuo 2008 metų. Tą įsiskolinimą pavyti yra labai sunku“, – tvirtina Sapiegos ligoninės direktorė Palma Aidukonienė.

Ligoninės šeimininkė, Vilniaus savivaldybė, tikina jau sutarusi su Sveikatos apsaugos ministerija dėl papildomos vienkartinės išmokos.

„Jie yra pažadėję kuo greičiau iš tam tikro rezervo, kuris yra skirtas tokiom konfliktinėm ar probleminėms situacijom, skirti tas lėšas. Iki rugsėjo 1-osios visi vėluojantys atlyginimai bus sumokėti“, – tikino Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Tačiau algų nesulaukiantys darbuotojai pripažįsta, kad valdžios pažadus girdintys kiekvieną mėnesį, o rezultatas tas pats – pažadai ir lieka pažadais.

„Du mėnesius reikia už 300 litų pragyventi. Kaip jūs manote, ar įmanoma už tokius pinigus pragyventi?“ – kalbėjo M. Stankevič.

Vilniaus savivaldybė pripažįsta – vargu, ar piniginėmis injekcijomis pavyks išgelbėti ligoninę. Svarstoma ją prijungti prie finansiškai stipresnės Antakalnio arba kitų slaugos ligoninių. Anot A. Zuoko, apsispręsti dėl to irgi žadama rugsėjį.