Plinta kelionių metu

Per pastaruosius tris mėnesius kenkėjų kontrolės ekspertai „Dezinfa“ sulaukė 18 nusiskundimų dėl žmogaus būste gyvenančių patalinių blakių. Prieš metus užklausos plūdo iš Didžiojoje Britanijoje gyvenančių lietuvių. Viena iš pagrindinių plintančios problemos priežasčių ekspertai įvardija keliones.

„Lietuviai keliauja vis dažniau. Deja, dažnai kartu su lagamine esančiais drabužiais po kelionių parsivežame ir netikėtų „suvenyrų“. Viešbučiuose, lauko kavinėse, traukiniuose, autobusuose esančios blakės tiesiog užropoja ant jūsų drabužių ir kartu vyksta į jūsų namus, kur naktimis negailestingai siurbia kraują“, – pranešime spaudai teigia UAB „Dezinfa“ biologas Liutauras Grigaliūnas.

Svarbu laiku užkirsti kelią

Kenkėjų kontrolės ekspertai neabejoja, kad užklausų vasaros pabaigoje tik daugės – dabar žmonės atostogauja intensyviausiai. Tam, kad į namus neparsivežtume krauju besimaitinančių kenkėjų, rekomenduojama prieš išvykstant namo ar tik parvykus visus drabužius nedelsiant išskalbti +45̊C vandenyje. Jei jau nutiko taip, kad namuose apsigyveno patalinės blakės, patariama nedelsiant kreiptis į specialistus, kadangi šiuos kenkėjus išnaikinti patiems praktiškai neįmanoma – kraujasiurbiai sunkiai pastebimi dėl savo gyvenimo būdo.

„Pirmiausiai yra nustatomas patalinių blakių buvimo židinys. Jį rasti gana sudėtinga, nes blakės yra aktyvios naktį. Nustačius židinį, nuodugniai apžiūrimos ir šalia esančios vietos, kruopščiai išvaloma, išsiurbiama ir imama naikinti tinkamomis cheminėmis medžiagomis“, – kalbėjo tarptautinės bendrovės „Dezinfa“ vadovė Margarita Kutkaitė ir perspėjo, kad blakės dažniausiai dieną slapstosi po tapetais, įvairiuose sienų, lubų, grindų, miegamojo baldų plyšiuose, čiužinių klostėse, netoli maitinimosi šaltinių.

Žala – nuolatiniai kūno įkandimai

Naktį blakės išlenda iš savo slaptaviečių ir pagal žmogaus išskiriamą anglies dioksidą bei šilumą aptinka savo auką. Iš jos vabzdžiai gali išsiurbti dvigubai daugiau kraujo nei patys sveria.

„Patelė iš viso per savo 1,5 gyvenimo metų padeda nuo 200 iki 400 kiaušinėlių, iš kurių išsirita nimfos. Jos neriasi 5 kartus ir prieš kiekvieną nėrimąsi maitinasi krauju, kol subręsta iki suaugusios blakės. Šis procesas dažniausiai trunka 30-40 dienų. Tad galima įsivaizduoti, kaip greitai šie kraujasiurbiai plinta“, – nuogąstavo biologas.

Po blakių įkandimų ant odos atsiranda bėrimas, niežėjimas, tinimas, dažnai pasireiškia alerginė reakcija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)