"Naudodamiesi esamo reguliavimo spragomis Nacionalinis kraujo centras net ir pačius kraujo preparatus gamina taip, kad nesugadinus kraujo maišelio, jų kokybės patikrinti negalima. Jau vien tai sudaro prielaidas dideliam piktnaudžiavimui", - teigė Antikorupcijos komisijos pirmininko pavaduotoja Agnė Bilotaitė.

Sveikatos apsaugos ministras, anot jos, užuot operatyviai reagavęs ir griežtai įvertinęs savo pavaldžios įstaigos veiklą, imasi organizuoti įvairius tikrinimus ligoninėse, kurios ir iškėlė šią problemą. "Juk akivaizdu, kad kitos ligoninės, matydamos, kokių tramdomųjų veiksmų imasi SAM prieš įstaigas, atskleidusias skandalingus faktus, stengsis nekelti į viešumą tokių faktų, kas šiuo atveju ir atsitiko", - sako parlamentarė.

"Kai kovo mėnesį Sveikatos reikalų komitete buvo svarstoma Valstybės kontrolės ataskaita ir paaiškėjo, kad 2005-2008 m. Nacionalinis kraujo centras "taip dirbo", kad patyrė 2 milijonų 200 tūkst. nuostolį, jau buvo iškeltas Vytenio Kalibato tinkamumo eiti šias pareigas klausimas", - teigė Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė D. Mikutienė.

Ji pastebi, kad nors tada visuomenėje taip pat kilo daug abejonių dėl skaidrios kraujo sistemos veiklos, Sveikatos apsaugos ministras nesiėmė jokių veiksmų.

"Būtent ministro neveikimo dėka ir yra pasiektas kritinis taškas, diskredituojantis neatlygintiną kraujo donorystės idėją Lietuvoje", - sako D. Mikutienė.

Seimo narės kreipėsi į Generalinę prokuratūrą po to, kai šalių iniciatyva Santariškių klinikų Laboratorinės diagnostikos centre specialistai, dalyvaujant Sveikatos apsaugos ministro sudarytai komisijai ir visoms suinteresuotoms pusėms pakartotinai patvirtino, kad Nacionalinio kraujo centro kraujo preparatai, pagaminti iki skandalo išviešinimo, neatitinka Sveikatos apsaugos ministro nustatytų normų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją