Seimas priėmė Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo pataisas, kuriomis reglamentuojama Lietuvos nacionalinei sveikatos sistemai (LNSS) priklausančių viešųjų įstaigų vadovų ir jų pavaduotojų darbo apmokėjimo tvarka. Už įstatymo pakeitimus balsavo 78 Seimo nariai, prieš – 10, susilaikė 26.

Pagal pataisas įstaigų vadovaujančių darbuotojų atlyginimo už darbą pastovioji dalis priklausys ne tik nuo įstaigos lygmens arba įstaigos darbuotojų skaičiaus, bet ir nuo bazinio algos dydžio dauginant iš nustatyto koeficiento. Priėmimo metu, pritarus socialdemokrato Algirdo Syso pataisai, nuspręsta patvirtinti mažesnius koeficientus, nei buvo siūloma svarstymo metu.

„Aš manau, kad yra labai savalaikė pataisa, dabar faktiškai niekas nereguliuoja viešų įstaigų vadovų atlyginimų. Jie gali išsimokėti kokius nori. Jie išsimoka didelius priedus, ir ne tik švenčių proga, bet faktiškai kiekvieną mėnesį. Tokia situacija yra netoleruotina. Kai mes bandome taupyti pensininkų sąskaita, kada vaikų maitinimo sąskaita bandome, įveskime tvarką ir šitame sektoriuje. Ligoniai turi už paslaugų savo lėšomis susimokėti. O šičia lėšos švaistomos ir įžūliai švaistomos“, - balsuoti už pataisas ragino Tvarkos ir teisingumo frakcijos narys Petras Gražulis.

Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys prašė parlamentarų balsuoti prieš A. Syso pataisas ir grįžti dar kartą svarstyti pataisų komitetuose.

„Dėl tokių atlyginimų, sumažinus priedus ir bazinius dydžius, kokie dabar numatyti, gabių vadovų, normalių vadovų, gerų vadybininkų sukviesti, surinkti ir priimti vadovauti ir dirbti šį atsakingą darbą bus neįmanoma“, - nuogąstavo R. Šukys.

„Net ir dabar (gydymo įstaigų vadovų) jos ženkliai išsiskiria nuo kitų valstybės tarnautojų į teigiamą pusę. Nes dabar tai tragiškai neteisinga“, - kalbėjo konservatorius Rimantas Dagys.

Liberalcentristas, buvęs Sveikatos apsaugos ministerijos vadovas Algis Čaplikas prašė kolegų nekerštauti už savo mažas algas.

Raimondas Šukys
„Kolegos, vadovaudamiesi dviem kriterijais, kad visi turi dirbti už dyką, jeigu ne už dyką, tai visi turi dirbti mažiau nei Seimo nariai, neverskime įkaitais kitų žmonių, kurie nuoširdžiai dirba ir turi gauti tinkamą atlygį iš valstybės už savo darbą. Negalime priversti žmogų dirbti už 5-6 tūkstančius litų. Nors aš gaunu tiek pat, bet negali gydytojas vadovas, vadovaujantis Kauno, Santariškių ar Panevėžio ligoninėms, tiek gauti. Nesivadovaukite smulkiu keršteliu, kad jeigu mes negalime tiek gauti tai ir kitiems neleisime uždirbti normaliai. Nedirbs žmonės už dyką gerai“, - sakė A. Čaplikas.

Pagal priimtas pataisas, rajono lygmens viešųjų įstaigų vadovų koeficientas sieks 12, regiono lygmens viešųjų įstaigų vadovų – 13,8, respublikos lygmens viešųjų įstaigų vadovų – 15,6, respublikos lygmens universiteto ligoninių vadovų – 17,6. Sveikatos sistemai priklausančių viešųjų įstaigų, kuriose dirba iki 10 darbuotojų, vadovų koeficientas sieks 6; įstaigų, kuriose dirba nuo 11 iki 100 darbuotojų, vadovų – 7; įstaigų, kuriose dirba nuo 101 iki 200 darbuotojų, vadovų – 8; įstaigų, kuriose dirba nuo 201 iki 300 darbuotojų, vadovų – 9; įstaigų, kuriose dirba nuo 301 iki 500 darbuotojų, vadovų – 11; įstaigų, kuriose dirba daugiau nei 500 darbuotojų, vadovų – 13,8. Visi jie turi būti dauginami iš 450 litų, kas yra numatytas bazinės algos dydis.

Įstatyme taip pat numatyta, kad įstaigų vadovaujančių darbuotojų mėnesinės algos kintamosios dalies dydis negalės viršyti 20 proc. pastoviosios dalies dydžio ir priklausys nuo įstaigos veiklos rezultatų vertinimo kiekybinių ir kokybinių rodiklių, tačiau kintamoji dalis negalės būti nustatoma, jeigu praėjusių metų įstaigos veiklos finansiniai rezultatai bus neigiami. Kintamosios dalies dydis bus nustatomas vieneriems metams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)