Viena jų leidžia šaldyti embrionus, kita draudžia tai daryti. Būtent ši įstatymo dalis ir kėlė daugiausiai diskusijų, tačiau, panašu, Seimo nariai taip giliai įsivėlė į ginčus apie gyvybės ištakas, kad patys susipainiojo, kokią poziciją jie palaiko.

Prieš embrionų šaldymą kategoriškai pasisako Bažnyčia, kurios atstovai – dažni svečiai Seime. Pastarieji dalyvauja bene visuose šio klausimo svarstymuose, išskyrus tuos atvejus, kai Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdžiai buvo uždari. Bažnyčios atstovai laikosi nuostatos, kad gyvybė užsimezga nuo apvaisinimo momento – būtent tuomet ji ir įgyja teisę būti saugoma. Būtent todėl jie palaiko konservatyviąją įstatymo projekto nuostatą, kuri teigia, kad visi sukurti embrionai turėtų būti perkelti į moters gimdą. Tuo tarpu juos užšaldant būtų pažeista jų teisė į gyvenimą – mat pasibaigus jų galiojimo laikui jie būtų tiesiog sunaikinti.

Liberalios pozicijos šalininkai teigia, kad kelių dienų embriono negalima mediciniškai vadinti net vaisiumi, juolab prilyginti išsivysčiusiam žmogui, todėl šiuo atveju turėtų būti ginamos ne embrionų, o suaugusios moters teisės. Anot medikų, embrionų šaldymas, nepasisekus apvaisinimo procedūrai, tausotų moters sveikatą kitų bandymų metu. Mat moteriai nereikėtų gerti organizmui didelį poveikį turinčių vaistų naujoms lytinėms ląstelėms gauti.

Kai įstatymo projektas Seimo plenariniame posėdyje buvo svarstomas paskutinį kartą, parlamentai balsavo už abi šias nuostatas. Buvo patvirtintas straipsnis, leidžiantis pačioms šeimos apsispręsti, kaip jos nori: kiek sukurti embrionų, į gimdą įsodinti visus embrionus ar dalį jų užšaldyti. Pagal šią nuostatą leidžiama skurti iki 10 embrionų. Tačiau buvo priimtas ir kitas įstatymo projekto straipsnis, draudžiantis embrionus šaldyti, leidžiantis jų sukurti tik iki trijų ir reikalaujantis visus juos įsodinti į moters gimdą.

„Kai mes priėmėme dešimtą straipsnį, draudžiantį šaldyti embrionus, jis ėmė prieštarauti straipsniui, kuris leidžia šeimoms procedūros eigą pasirinkti pačioms. Mano manymu, geriausias sprendimas būtų grąžinti projektą svarstyti į komitetą. Manau, kad Seimo Etikos ir procedūrų komisija taip ir padarys, juolab, kad to prašo ir Seimo Teisės departamentas. Anot teisininkų, vienas kitam prieštarauja ne tik šie du straipsniai. Vienareikšmiškai neįmanoma suderinti nesuderinamų dalykų, jeigu jie nebus iš naujo persvarstyti, nebus įvertintos specialistų nuomonės.

Prieštaravimų yra ir daugiau. Pavyzdžiui, išbraukus bet kokią atsakomybę už apvaisintas ląsteles, nebelieka atsakomybės net ir už dabar esančias apvaisintas ląsteles. Juk procesas vyksta – mes nekuriame kažko naujo, tik bandome įtvirtinti, tai, kas jau yra. Taigi būtų gana dviprasmiška ir etiškai neteisinga situacija“, - teigė Sveikatos reikalų komiteto narė Agnė Zuokienė.

Po paskutinio Seimo balsavimo dėl šio projekto į Etikos ir procedūrų komisiją kreipėsi grupė parlamentarų. Pastarieji tvirtina, kad uždraudus embrionų šaldymą, įstatymas taps naudingas farmacininkams, kadangi nuolat reikės kiaušides stimuliuojančių vaistų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją