Visgi šiuolaikiniai mokslininkai padarė išvadą, kad moterų smegenims būdingas didesnis polinkis į nerimą, depresiją ir staigią nuotaikų kaitą. Šis polinkis gali paaštrėti dėl daug baltymų ir mažai kalorijų turinčios dietos.

Jau seniai žinoma, kad moterys dažniau serga depresija (bent jau aiškių depresijos atvejų tarp moterų daugiau). Kažkuriuo gyvenimo laikotarpiu nuo depresijos gydosi kas ketvirta moteris ir tik kas dešimtas vyras. Viena iš priežasčių laikomas socialinis faktorius – pastebėjusios depresijos požymius, moterys dažniau nei vyrai, kreipiasi į gydytojus.

Neseniai švedų mokslininkai atrado du esminius serotonino, vadinamojo nuotaikos ar laimės hormono, perdirbimo skirtumus vyrų ir moterų smegenyse. Esant dideliam kiekiui serotonino, žmogus jaučia pasitenkinimą, geriau miega, mažiau jaučia alkį, o mažas serotonino kiekis – depresijos požymis. Antidepresantai didina organizme serotonino kiekį.

Švedų mokslininkai, remdamiesi smegenų tomografija, atliko tyrimą ir padarė moteris liūdinančias išvadas. Pasirodo, moterų organizme daugiau serotonino receptorių, negu vyrų organizme. Atrodytų tai gera žinia, kaip ir naujas faktas, jog moterų organizme mažiau tam tikro baltymo, kuris surenka „panaudotą“ serotoniną. Moterų nuotaika lyg ir turėtų būti pozityvesnė?

Tačiau švedų mokslininkių tyrimo duomenų rezultatai rodo priešingai – ląstelėse atsiranda maksimalus skaičius receptorių tada, kai jaučiamas cheminių medžiagų deficitas. Taigi moterų organizme – per mažai serotonino.

Kiti tyrimai patvirtina šią teoriją: Monrealio universiteto mokslininkai ištyrė, kad vyrų smegenys pagamina maždaug 52 proc. daugiau serotonino, negu moterų smegenys.

Na ir gali būti, kad lyties hormonas estrogenas stipriau veikia moteris. „Jis stimuliuoja smegenyse esančius serotonino receptorius“, – aiškina Kalifornijos universiteto psichiatras A. Novakas. – Tai veikiausiai paaiškina, kodėl moterų organizme stipriai sumažėja serotonino, kai padaugėja estrogeno, ypač prieš menstruacijas, po gimdymo ir klimakteriniu laikotarpiu.“

Be to, moterų gyvenime daugiau streso ir psichologinių traumų, laikui bėgant sumažėja smegenų ir antinksčių gebėjimas reguliuoti nuotaiką ir lytinį potraukį. Todėl moterys labiau linkusios į depresiją.
Dirglesnėms moterys rekomenduojama kreiptis į medikus (gal padės lengvi antidepresantai) arba keisti gyvenimo būdą (dėl streso, nesveikos mitybos, menko fizinio aktyvumo ir netgi dėl saulės šviesos trūkumo, manoma, mažėja serotonino gamyba).

Moterims taip pat patariama valgyti maisto produktus, kuriuose yra amino rūgšties – triptofano, reikalingo, kad organizmas gamintų serotoniną, pvz., antienos ir grūdėtosios varškės. Tik šiukštu nepatariama padauginti baltymų ir mažinti kalorijų kiekį. Oksfordo universiteto mokslininkų duomenimis, po trijų savaičių mažai kalorijų turinčios dietos, sumažėja triptofano kiekis, ypač moterų organizme.

Efektyviausias būdas padidinti triptofano kiekį smegenyse – maitintis angliavandeniais, kurie stimuliuoja insulino gamybą, rašoma straipsnyje „Daily Mail“. Gal moterims dažniau išsivysto savotiška priklausomybė nuo šokolado, juk joms jis – vaistas nuo depresijos. Viena kepta bulvė prieš miegą padidina serotonino lygį, pataria dietologė C. D. Mezons.

„Daily Mail“ pateikia geros nuotaikos receptą – dribsniai iš neskaldytų grūdų pusryčiams, kuriuose gausu magnio ir vitamino B. Šias medžiagas organizmas aktyviai naudoja stresinėse situacijose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)