Birželio pradžioje į medikus kreipėsi vidutinio amžiaus moteris, prieš porą savaičių grįžusi iš užsienio, kuri skundėsi prasidėjusiu karščiavimu, veido bėrimu. Tuo pat metu į gydymo įstaigą kreipėsi ir ūmiai sukarščiavęs jaunas vyras. Jis skundėsi akių skausmu, kosuliu, bėrimu. Tokiais pat simptomais skundėsi ir trečioji pacientė.

Visi ligoniai gyvena tame pačiame mieste, tačiau pirminio tyrimo duomenimis, jie tarpusavyje nebendravo.

Šiais metais jau registruoti penki susirgimų tymais atvejais. Pirmasis tymų atvejis registruotas Kaune – susirgo 20 metų vyras, kuris savaitę viešėjo Italijoje. Susirgęs vyras nuo tymų nebuvo skiepytas.

Gegužės 15 d. tymais susirgo 41-erių vyras. Epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad pilietis lankėsi Vokietijos mieste Frankfurte.

Pernai Lietuvoje buvo registruoti du tymų atvejai. Susirgo Italijoje lankęsis 20 metų vyras ir 53 metų moteris, grįžusi iš Didžiosios Britanijos.

2002 metais Lietuvoje buvo stebėtas tymų protrūkis, o nuo 20030ųjų registruoti tik pavieniai tymų atvejai. Nė vieno atvejo nebuvo registruota tik 2009 metais.

Šiemet Europos regione jau užregistruoti 9 349 tymų atvejai. Tai sudaro 1,58 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Daugiausia tymų atvejų užregistruota Prancūzijoje. Epidemiologiniai ir virusų genotipavimo tyrimai patvirtino, kad tymų virusas „įvežamas“ iš vienų Europos šalių į kitas, jis patenka ir į kitus pasaulio regionus.

Anot specialistų, viruso plitimą ir protrūkius sustabdyti galima tik vykdant sistemingą vakcinaciją, savavališkai nepažeidinėjant rekomenduojamų vaikų skiepų kalendorių schemų

ULAC specialistai primena, kad Lietuvoje nuo tymų skiepijami 15 mėnesių ir 6–7 metų amžiaus vaikai. Suaugusiems, neskiepytiems nuo tymų ir nesirgusiems tymais, rekomenduojama pasiskiepyti. Ypatingai svarbu tai padaryti prieš keliaujant į užsienio šalis.

Tymų infekcijos šaltinis – sergantis žmogus. Iš infekuoto asmens tymų virusas išsiskiria per kvėpavimo takus, jis perduodamas oro lašeliniu būdu.

Liga prasideda karščiavimu, kosuliu, sloga, akių junginių uždegimu. Po 1–2 dienų pasireiškia bėrimas, pirmiausia – galvos srityje, vėliau „leidžiasi“ žemyn, apima liemenį, galūnes. Sergant tymais, dažnai dar prisideda viruso sukeltas plaučių uždegimas, gerklų pakenkimas (krupas), rečiau – smegenų uždegimas (encefalitas).

Dažniausios tymų komplikacijos – pneumonijos, laringitai, otitai.