Teigiama, kad profilaktiniai skiepijimai – tai ne tik asmens apsauga nuo užkrečiamosios ligos, sunkių jos formų ir komplikacijų išvengimas, bet ir infekcijų plitimo visuomenėje kontroliavimas, likvidavimas, gydymo trukmės, antibiotikų (jiems daugėja atsparių mikroorganizmų) naudojimo, gyventojų mirtingumo sumažinimas, pinigų taupymas. Šiuolaikinėje visuomenėje dauguma užkrečiamųjų ligų skiepų pagalba efektyviai kontroliuojamos, sergamumas labai sumažėjęs ir žmonės nebejaučia šių ligų grėsmės. Mažėjant sergamumui ir mažiau skiepijantis, sunku išlaikyti aukštas skiepijimų apimtis, todėl atsiranda išnykusių ligų atsinaujinimo ar net protrūkių grėsmė.

Lietuvoje naujagimiai, kūdikiai ir vaikai valstybės lėšomis skiepijami nuo dešimties užkrečiamųjų ligų: tuberkuliozės, virusinio hepatito B, kokliušo, difterijos, stabligės, poliomielito, tymų, epideminio parotito, raudonukės, bakterijos Haemophilus influenzae B tipo sukeltos infekcijos. Be to, vaikai ir suaugusieji nemokamai skiepijami nuo pasiutligės, nukentėjus nuo pasiutusių ar įtariamai pasiutusių gyvūnų, po traumų – nuo stabligės, rizikos grupėms priklausantys - nuo gripo, vyresni nei 26 metų amžiaus asmenys – nuo difterijos ir stabligės, tik reiktų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Vaikai valstybės lėšomis finansuojamomis vakcinomis nuo minėtų dešimties ligų skiepijami pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių, kuriame numatyta kada geriausia skiepyti, kad organizme laiku susiformuotų imunitetas įvairioms ligoms, kai jos vaikams pavojingiausios. Galima papildomai skiepytis ir nuo kitų užkrečiamųjų ligų mūsų šalyje registruotomis vakcinomis, pvz. nuo vėjaraupių, pneumokokinės infekcijos ar erkinio encefalito, bet už jas reikia susimokėti.

Vilniaus apskrityje 2010 m. nuo tuberkuliozės paskiepyta 98,5%, nuo virusinio hepatito B – 97,8% naujagimių, nuo difterijos, stabligės, kokliušo, poliomielito - 95,2% vienerių metų vaikų, nuo tymų, raudonukės, epideminio parotito paskiepyta 95,3% dvejų metų vaikų.

6-7 metų vaikai, prieš pradėdami lankyti mokyklą, skiepijami nuo difterijos, stabligės, kokliušo, poliomielito, tymų, raudonukės ir epideminio parotito (kiaulytės) bei atliekamas tuberkulino mėginys, kuris padeda nustatyti užsikrėtimą tuberkuliozės mikobakterijomis. Ypač svarbu, kad vaikai būtų paskiepyti tymų, epideminio parotito ir raudonukės vakcina, nes visuomenės sveikatos specialistus neramina sparčiai didėjantis susirgimų tymais skaičius Europos regione. 2011 m. jau užregistruota 6500 tymų atvejų Europos regione. Ypač dideli tymų protrūkiai užregistruoti Belgijoje, Prancūzijoje, Serbijoje, Ispanijoje (Andalūzijoje), Makedonijoje ir Turkijoje. Sparčiai didėjant gyventojų migracijai ir turizmui padidėja tymų viruso įvežimo rizika. Viruso plitimą ir protrūkius galima sustabdyti tik sistemingai skiepijantis. Svarbu vaikus prieš mokyklą paskiepyti ir nuo kokliušo, nes daugėja susirgimų kokliušu vyresnių vaikų tarpe.

15-16 metų paaugliai pakartotinai skiepijami nuo difterijos ir stabligės, kadangi imunitetas nuo šių ligų trunka apie dešimt metų. Todėl, kas dešimt metų reikėtų pakartoti skiepijimą, kad būtų užtikrinta patikima apsauga. Nors difterija dėl ilgalaikio planinio skiepijimo pastaraisiais metais yra gana reta liga Europoje ir mūsų šalyje, Lietuva, kaip ir kitos Rytų Europos šalys, vertinama kaip didelės difterijos rizikos šalis. Kaimyninėse šalyse pasitaiko difterijos protrūkių.

Skiepai žmogaus organizme sukelia panašų imuninį atsaką, kaip ir užkrečiamųjų ligų sukėlėjai, tačiau skiepijimui naudojamose vakcinose jie yra nukenksminti arba tūkstančius kartų susilpninti ir nesukelia ligos. Lietuvoje skiepams naudojamos tik tarptautinius standartus atitinkančios vakcinos, veikia nepageidaujamo jų poveikio registravimo ir analizės sistema.

Kiekvienas vaikas turi teisę augti sveikas, apsaugotas nuo infekcinių ligų. Nei vienam vaikui imunizacija neturi būti atidėta be rimto apmąstymo dėl atidėjimo pasekmių atskiram asmeniui ir visuomenei – teigia Pasaulio sveikatos organizacija.

Tėveliams siūlome nelaukti rudens, kol asmens sveikatos priežiūros įstaigose susidarys eilės, pasirūpinti būsimųjų pirmokų sveikata ir paskiepyti juos bei paraginti savo paauglius vaikus nueiti pasiskiepyti, ypač jei kviečia asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai. Taip pat siūlome ir Jums, vyresniems nei 26 metų amžiaus, pasinaudoti galimybe nemokamai pasiskiepyti difterijos-stabligės vakcina, nes apsauga nuo stabligės ypatingai aktuali vasarą, kai būnant gamtoje ar dirbant sode susižeidžiama ir į žaizdą su žemėmis gali patekti stabligės sukėlėjai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)