Naujasis teisės aktas įgyvendina vieną iš Lietuvos sveikatos sistemos pertvarkos krypčių - plėsti slaugytojų kompetencija, perduoti daugiau funkcijų slaugos personalui, teigia sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Pasak sveikatos apsaugos viceministrės Noros Ribokienės, didinti slaugos darbuotojų vaidmenį ir kompetenciją skatina demografiniai pokyčiai Lietuvoje, didėjanti sveikatos priežiūros kaina, greita medicinos mokslo pažanga, naujų technologijų diegimas, sveikatos priežiūros įstaigų konkurencija, Europos Sąjungos reikalavimai.

"Pagal senąją normą, slaugytoja galėjo atlikti apie 40 procedūrų, bet iš tiesų mokslas ir situacija sveikatos sistemoje labai sparčiai šuoliuoja į priekį. Norma buvo 2004 metų, tai reiškia, kad jau praėjo septyneri metai ir net jau pačių procedūrų pobūdis pakito, atsirado naujos metodikos, aparatūros. Tarp tų aiškiai naujoje normoje apibrėžtų gebėjimų, ką turi daryti bendrosios praktikos slaugytoja, - ji visų pirma atsakinga už slaugos poreikių nustatymą individualiai kiekvienam pacientui, slaugos plano sudarymą, jinai jau gali prižiūrėti medicinos prietaisus, paruošti pacientą diagnostiniams tyrimams, supažindinti su tyrimo ir gydymo komplikacijomis - tokios kompetencijos iš tiesų niekada slaugytoja neturėjo", - BNS pasakojo viceministrė.

Jos teigimu, slaugytoja pagal naują normą gali stebėti paciento sveikatos būklę diagnostinių tyrimų metu, matuoti gyvybinę plaučių talpą, atkurti viršutinių kvėpavimo takų praeinamumą aparatais, prižiūrėti periferinius ir centrinius kraujagyslių kateterius, dirbti su švirkštinėmis pompomis, lašų dozatoriais.

"Kitaip tariant yra daugiau kaip 100 pozicijų, kurias gali atlikti konkrečiai slaugytoja", - dėstė N.Ribokienė.

Slaugytojus Lietuvoje rengia šešios kolegijos ir trys universitetai. Po trejų su puse ar ketverių metų studijų slaugytojai įgyja aukštąjį išsilavinimą ir bendrosios praktikos slaugytojo profesinę kvalifikaciją.

Naują medicinos normą dėl slaugytojų teisių, pareigų, kompetencijos ir atsakomybės rengė darbo grupė, kurioje dirbo šalies universitetų ir kolegijų dėstytojai, ligoninių, slaugytojų profesinių sąjungų, draugijų atstovai, Sveikatos pasaugos ministerijos ir Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos prie SAM specialistai.