Už maisto saugumą atsakingos Lietuvos institucijos kol nėra gavusios jokio oficialaus rašto iš Vokietijos, kuris patvirtintų užsienio žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją. Joje rašoma, kad atsirado įtarimų, kad bakterijos pasklido iš vieno pupelių daržo, esančio netoli Hamburgo. Nors protrūkio šaltinis nėra patvirtintas, pupelių daržai uždaryti, o vokiečiams patariama kol kas iš viso nevalgyti pupelių daigų.

Anot epidemiologų, kviečių, sojų, pupelių daigai yra ne kartą tapę įvairių protrūkių šaltiniu. Jei šįkart įtarimai pasitvirtintų, paaiškėtų, kodėl E. coli bakterijų aukomis tapo daugiau moterų nei vyrų ir vaikų. Mat pastarosios dažniau valgo sveiku maistu laikomus įvairius daigus.

Bet kuriuo atveju bakterijos ant daržovių galėjo patekti tik su gyvūnų fekalijomis, taigi tikėtina, kad jos buvo tręšiamos organinėmis trąšomis, kuriose buvo mėšlo.

Sodininkystės ir daržininkystės instituto direktoriaus Česlovo Bobino teigimu, Lietuvoje didieji vaisių ir daržovių tiekėjai nenaudoja organinių trąšų, o ūkininkai taip pat paprastai jų neturi. Taigi užkrėsti pavojingomis bakterijomis, valgant lietuviškas daržoves, rizikos praktiškai nėra.

„Tokia tikimybė būtų nebent tuo atveju, jei daržovės, nusižengiant draudimams, būtų tręšiamos fekalijos. Žemės ūkyje nerekomenduojama naudoti šviežio mėšlo. Šiam tikslui tinka tik perpuvęs mėšlas. Kai jis pastovi, pakaista, mikroorganizmai žūva. Taigi manome, kad grėsmės Lietuvos žmonėms nėra, nebent vienas kitas mėgėjas nesilaikytų saugumo reikalavimų tręšdamas“, - svarstė pašnekovas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją