Patvirtinti, kad yra drausti privalomuoju sveikatos draudimu, turėtų ir šie valstybės draudžiami asmenys: neįgalieji, slaugantieji neįgaliuosius, šalpos kompensacijų ir socialinių pašalpų gavėjai bei kt. prisirašiusieji pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigose (PASPĮ).

Pastaruoju metu aiškėja, jog dalis tokių prisirašiusiųjų nėra įtraukti į Valstybinės ligonių kasos duomenų bazę, nes nebuvo atvykę į teritorinę ligonių kasą patvirtinti draustumo. Vadinasi, ir gydymo įstaigos jiems negali teikti iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto finansuojamų sveikatos priežiūros paslaugų.

Kaip teigia TLK Klientų aptarnavimo skyriaus vedėja Sigita Paulauskienė, privalomuoju sveikatos draudimu neapdrausti (neapsidraudusieji) asmenys, patikrinus jų draustumo statusą duomenų bazėje, išbraukiami iš pacientų, turinčių teisę gauti iš PSDF biudžeto apmokamas medicinos paslaugas, sąrašo. Kartais taip atsitinka su valstybės draudžiamais asmenimis, kurie laiku nesikreipia į ligonių kasą ir nepatvirtina savo draustumo. Kai tokie pacientai suserga ir kreipiasi į gydymo įstaigą, kyla problemų: jiems pirmiausia tenka vykti į ligonių kasą, tik po to gali kreiptis į gydytoją. Gana dažnai į tokią situaciją pakliūna moksleiviai, todėl, pasak S. Paulauskienės, aštuoniolikmečiai ir jų tėvai turėtų būti itin dėmesingi ir nepamiršti laiku kreiptis į ligonių kasą.

Visi moksleiviai pagal Sveikatos draudimo įstatymą draudžiami kaip nepilnamečiai iki 18 metų sukakties. Vėliau jie pereina į kitą draudžiamųjų privalomuoju sveikatos draudimu grupę, todėl atvykdami į teritorinę ligonių kasą arba pas jos atstovą rajone turi pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, galiojantį moksleivio pažymėjimą arba pažymą iš mokyklos, kad ir toliau gautų iš PSDF biudžeto kompensuojamas gydymo paslaugas. Besimokančio asmens privalomojo sveikatos draudimo galiojimo terminas nustatomas vieniems mokslo metams – nuo einamųjų mokslo metų rugsėjo 1 d. iki kitų mokslo metų pradžios – rugsėjo 30 d. įskaitytinai.

Nesimokantys ir nedirbantys (darbo neradę) moksleiviai ar studijas baigusieji ir toliau gali būti draudžiami privalomuoju sveikatos draudimu valstybės lėšomis – jei įsiregistruoja gyvenamosios vietos darbo biržoje kaip norintys ir galintys dirbti tam tikrą darbą arba patenka į kitą valstybės lėšomis draudžiamų asmenų grupę. Tais atvejais, kai baigusieji mokslus arba įgiję bakalauro ar magistro diplomus neįsidarbina, neįsigyja verslo liudijimo arba neužsiima kita individualia veikla, nėra įrašomi į darbo biržos įskaitą ir pan., kad nenutrūktų privalomojo sveikatos draudimo tęstinumas už rugsėjį, spalį ir kitus mėnesius turi savarankiškai mokėti įstatymo nustatyto dydžio įmokas. Papildomo mėnesio (rugsėjo) draustumo garantija neatleidžia nuo prievolės mokėti privalomojo sveikatos draudimo įmokas.

Norintieji sužinoti apie savo prirašymą gydymo įstaigose, suteiktas paslaugas ir išduotus kompensuojamuosius vaistus, tai gali padaryti naudodamiesi e. paslaugų sistema. Duomenis į e. paslaugų sistemą įrašo paslaugas suteikusių gydymo įstaigų ir vaistinių, išdavusių kompensuojamuosius vaistus, darbuotojai. Sistemoje nurodomas paslaugas suteikusios gydymo įstaigos pavadinimas ir kodas, apsilankymo data, gydytojo pavardė, paslaugos kodas, pavadinimas, kaina balais, diagnozė ir kita. Paslaugų kaina nurodoma santykiniu dydžiu – balais.

Žinant paslaugos teikimo metu taikomą balo vertę (šiuo metu didžiajai daliai paslaugų taikoma 0,89 balo vertė), galima apskaičiuoti, kiek kainavo Jūsų gydymas (t. y. kiek lėšų iš Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) fondo sumokėta gydymo įstaigai už jums suteiktas paslaugas ar kompensuojamuosius vaistus).

Primename, kad ligonių kasų e. paslaugos vartotojams prieinamos prisijungus prie viešųjų e. paslaugų sistemos – Elektroninių valdžios vartų www.epaslaugos.lt. Prisijungti prie šios sistemos galima per interneto banką, jei naudojatės interneto banko paslaugomis. Prisijungti galima ir naudojantis naujo pavyzdžio asmens tapatybės kortele bei specialiu, kompiuteryje esančiu skaitytuvu (tokios kortelės išduodamos nuo 2009 m., jose yra integruoti skaitmeniniai sertifikatai) arba 2 ar 3 klasės asmeniniu skaitmeniniu sertifikatu, išduotu Skaitmeninio sertifikavimo centre.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)