2009 m. lapkritį įsteigta bendrovė „Genetikos klinika 3K“, Santariškių klinikų pašonėje vykdanti genetinius tyrimus. Šią bendrovę įsteigė būrys Santariškėse dirbančių medikų bei privataus verslo atstovai. Pagrindiniu bendrovės akcininku tapo jos direktoriaus pareigas šiuo metu einantis Santariškių klinikų Medicininės genetikos centro vadovas Vaidutis Kučinskas, likusiems klinikų medikams, pristatomiems naujosios genetikos klinikos konsultantais, teko smulkesni akcijų paketai.

Kartu su medikais, „Genetikos klinikos 3K“ valdyme dalyvauja ir privatus verslas. Viena bendrovės dalininkių – privati kompanija „Diagnostinės sistemos“. Nuo 2009 m. lapkričio, kai įsteigta „Genetikos klinika 3K“, Santariškių klinikos su „Diagnostinėmis sistemomis“ sudarė 11 sutarčių.

Centrinio viešųjų pirkimų portalo (CVPP) duomenimis, bendra sudarytų sutarčių vertė siekia 1,6 mln. litų. Dar vieną užsakymą už 383 tūkst. litų „Diagnostinės sistemos“ gavo iš Santariškių klinikų Centro filialo.
CVPP nurodoma, kad stambiausią sutartį su Santariškių klinikomis „Diagnostinės sistemos“ sudarė teikiant reagentus klinikų Laboratorinės diagnostikos centrui. Jam vadovauja „Genetikos klinikos 3K“ vadovo V. Kučinsko žmona Zita Aušrelė Kučinskienė. Laboratorinės diagnostikos centras iš „Diagnostinių sistemų“ užsisakė reagentų už beveik milijoną litų.

Be to, viena „Genetikos klinikos 3K“ steigėjų – Rėda Matuzevičienė – taip pat dirba Laboratorinės diagnostikos centre. Ir tai dar ne viskas. R. Matuzevičienės vyras Audrius Matuzevičius – bendrovės „Interlux“, taip pat gavusios krūvą stambių užsakymų iš Santariškių klinikų, direktorius.

CVPP duomenimis, per kiek daugiau nei pusantrų metų „Interlux“ su Santariškių klinikomis sudarė net 36 sutartis, kurių bendra vertė – daugiau kaip 6,7 mln. litų. Daugelyje viešųjų pirkimų konkursų „Interlux“ buvo vienintelis dalyvis.

Sako, kad pirkimuose nedalyvavo

Santariškių klinikos deklaruoja oficialią poziciją, kad V. Kučinskas ir kiti medikai, dalyvaujantys „Genetikos klinikos 3K“ veikloje, neturėjo nieko bendra su verslo partnerių sėkme viešuosiuose pirkimuose.
„Dalis iš minėtų specialistų nėra padalinių vadovai ir nekuruoja jokių sričių, o „Interlux“ bei „Diagnostinių sistemų“ prekės ar paslaugos naudojamos ne jūsų išvardintų specialistų kuruojamoms sritims.

Santariškių klinikų viešieji pirkimai vykdomi vadovaujantis viešųjų pirkimų įstatymo numatyta tvarka, o "Diagnostinės sistemos" ir "Interlux" dalyvauja viešuosiuose pirkimuose, kaip ir visos kitos medicinos priemones teikiančios įmonės“, - DELFI sakė Santariškių klinikų vyriausioji specialistė ryšiams su visuomene Gitana Letukienė.
Anot jos, pačios Santariškių medikų įsteigtos ir šalia klinikų įsikūrusios genetikos klinikos Santariškių klinikos jokiais būdais nefinansuoja.

Ministras komentuoti nenori

Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys, iš DELFI išgirdęs apie viešųjų pirkimų pinigų migraciją Santariškių klinikose, tvirtino negalįs to komentuoti – esą tai peržengtų ministro kompetencijos ribas.
„Matote, čia reikėtų žinoti labai konkrečią situaciją, kokios konkrečiai sąsajos. Jeigu gydytojas tiktai atlieka gydytojo darbą ir nepriima jokių sprendimų, susijusių su viešuoju pirkimu, reikėtų vertinimą daryti atskirai. Pagal įstatymus, visus viešųjų pirkimų, jų teisėtumo vertinimus atlieka Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) ir, jeigu yra kažkoks skundas, teismai. Mūsų kompetencijai nėra prisikirta ta kontrolė. Tas komentaras, manau, būtų neatsakingas“, - DELFI sakė R. Šukys.

A.Matulas: pirkimus gaubia migla

Tuo tarpu Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas į padėtį žiūri kur kas rimčiau. Anot jo, dėl viešųjų pirkimų Santariškėse turėtų susirūpinti VPT ir galbūt net teisėsauga.

„Pirmąkart apie tai girdžiu. Iš tikrųjų, kyla daug įtarimų dėl viešųjų ir privačių interesų. Turėtų būti kažkoks atskyrimas. Jeigu dirbi kažkokioje privačioje kompanijoje ir dirbi klinikose, ir visuomenei, ir man kyla įtarimas, kad gali būti supainioti interesai. Ar tiems pirkimams nėra iš anksto daroma įtaka? Reikia tirti. Bandysime kažkaip sureaguoti“, - DELFI sakė A. Matulas.

Pasak jo, tai, kad „Genetikos klinikos 3K“ dalininkai tiesiogiai nedalyvavo pirkimų procedūrose, dar nereiškia, kad viskas vyko skaidriai. „Nedalyvavimas tiesiogiai nereiškia, kad negali daryti įtakos. Bendras darbas, bendri pažįstami, sutuoktiniai... bendri interesai. Galbūt šeimyniniai interesai. Kad ta schema nėra visai skaidri, man įtarimų tikrai kyla“, - reziumavo parlamentaras.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)