Harvardo universiteto mokslininkai stebėjo prostatos vėžio paplitimą beveik 48 tūkst. amerikiečių vyrų grupėje – visi šie vyrai pranešdavo apie per dieną suvartotą kavos kiekį 1986-2008 metų laikotarpiu.

Mokslininkai nustatė, kad daugiausiai kavos išgeriantys vyrai – daugiau nei šešis puodelius per dieną – 20 proc. buvo atsparesni prostatos vėžiui iš esmės ir net 60 proc. atsparesni mirtinai prostatos vėžio formai.

Vyrukai, per dieną išgeriantys tris puodelius kavos, 30 proc. mažiau rizikuoja susirgti prostatos vėžiu.

„Kol kas mums trūksta informacijos apie rizikos faktorius, kuriuos pakeitus ar, mažų mažiausiai, ėmus kontroliuoti, sumažėjo mirtino prostatos vėžio rizika. Jei mūsų atradimai pasitvirtins, kava gali būti laikoma veiksniu, mažinančiu prostatos vėžio riziką“, - teigia tyrimo autorė Kathryn Wilson.

„Nerekomenduojame vyrams pakeisti mitybos įpročių vien dėl vieno tyrimo rezultatų. Prieš tai turime įsitikinti, kad šio tyrimo rezultatai pasitvirtina visame pasaulyje“, - sakė gydytoja.

Tyrėjai, deja, negalėjo išsamiai paaiškinti, kodėl kava siejama su mažesne prostatos vėžio rizika, tačiau pastebėjo, kad kavoje daug antioksidantų, priešuždegiminių junginių bei medžiagų, padedančių reguliuoti insulino lygį.

Kava jau anksčiau buvo įvardyta kaip galinti sumažinti dviejų tipų diabeto, tulžies akmenų, Parkinsono ligos ir kepenų vėžio riziką. Naujausi tyrimai taip pat parodė, kad kava visiškai nesusijusi su širdies ligų ir infarkto rizika.

Prostatos vėžys – antra pagal mirtingumą vėžio forma tarp amerikiečių vyrų. Pirmoji vietoje įsitaisęs plaučių vėžys.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją