Norint nustatyti problemą paprasčiausiai pakanka šiek tiek stebėti vaiką. Apnėja sergantys vaikai paprastai garsiai kvėpuoja miego metu ar net knarkia. Be to, gali energingai kilnotis vaiko krūtinės ląsta, o galva vartytis atgal. Šie judesiai signalizuoja apie oro stygių.

Tačiau vienintelis šimtaprocentinis būdas patvirtinti apnėją yra vizitas miego laboratorijoje. Ligos gydymas yra atliekamas paprastu būdu pašalinant tonziles ir adenoidus. Taip pat gali padėti viršsvorio atsikratymas. Blogiausiu atveju reikia vartoti gydytojo paskirtus vaistus. Įtariant, kad kvėpavimo sutrikimai yra susiję su skrandžiu ir virškinimo traktu, alergija arba astma, reikia būtinai konsultuotis su specialistais, kurie paskirs būtinus preparatus.

Nuo 20 iki 40 proc. mokyklinio amžiaus vaikų gali sirgti lunatizmu. Dažniausiai tokios problemos praeina vaikams augant. Tačiau iki to laiko tėvams reikėtų pasirūpinti vaiko saugumu nuo grindų nurenkant įvairius besimėtančius daiktus, į kuriuos vaikas galėtų atsitrenkti ar ant jų paslysti. Reikia užtikrinti, kad visi langai ir durys būtų kruopščiai uždaryti. Pažadinti vaiką, kuris vaikšto miego metu, paprastai būna nelengva. Kur kas lengviau yra jį sugrąžinti atgal į lovą.

Geriausia vaikus guldyti miegoti, ekspertų taigimu, yra likus valandai iki to laiko, kada jis pats dažnai eina į lovą. Reikėtų vengti duoti vaikams vartoti kofeino turinčius produktus, pavyzdžiui, šokoladą, kuris kaip desertas dažnai duodamas po vakarienės. Taip pat naudinga laikytis griežto miego ir kėlimosi režimo. O šilta vonia ir knygos skaitymas turėtų tapti savaime suprantamu signalu ruoštis miegui.

Labai svarbu žinoti, kad aktyvūs vaikai geriau ir miega. Todėl jeigu vaikas nesportuoja, vertėtų apriboti laiką, kurį jis praleidžia prie televizoriaus, ir paskatinti jį eiti pasivaikščioti. Negalima leisti vaikams likus 30-45 minutėms iki miego žaisti kompiuterinius žaidimus ir kalbėti mobiliaisiais telefonais. Baisūs filmai prieš miegą turėtų atsidurti „juodajame sąraše“. Kitaip vaiką kamuos košmarai. Kojų masažas ar pašildymas prieš miegą gerai padeda vaikui nuramindamas jo kojas miego metu. Jeigu kojos išlieka neramios, vadinasi, vaiko organizme trūksta geležies.

Mokyklinio amžiaus vaikai kelia ne mažiau rūpesčių. Jie pasižymi savotiškomis miego problemomis, kurias iššaukia nepopuliarumas mokykloje, nesėkmingas egzaminas, vagių, gaisro baimė ar net ir tai, kad tėveliai nebeleidžia vaiku kartu miegoti vienoje lovoje. Tokiu atveju specialistai pataria stengtis mažiau kritikuoti vaiką už padarytas klaidas, o patarti jam savo baimes surašyti į specialų sąsiuvinį, kad jis „jų nepasiimtų su savimi į lovą“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją