Tuo metu Seimo sveikatos reikalų komiteto vadovas sako, kad dėl teisingų sprendimų privalomajame sveikatos draudime nuo liepos 1–osios slaugytojams kils atlyginimai.

Jau daugiau kaip tris dešimtmečius Valentina Mekinkovienė slaugo senolius. Nei į užsienius laimės ieškoti, nei darbo keisti ji niekada neketinusi, nes visada norėjusi būti arti žmogaus.

„Ateini, ryte eini, tyku ligoninėje, ir atviros durys ir guli ne besišypsantys, o liūdni veidai, kenčiantys veidai. Ir galbūt va šitas va yra sunkiausia, o ne fizinis krūvis yra sunkiausia“, – pasakojo slaugytoja.

Didžiausioje Lietuvoje Vilkpėdės slaugos ligoninėje dirba 100 slaugytojų, aptarnaujančių 300 ligonių, tačiau direktorė sako, jei netrūksta slaugytojų, tai trūksta jų padėjėjų.

„Nėra paruoštų žmonių, kurie būtų išklausę medicinos kursą 72 valandų. Kai kurie žmonės nori persiorientuoti iš prekybos, iš Gariūnų, iš kitur, kurie neturi medicininio išsilavinimo. Tačiau yra nemažas mokestis apie 700 litų už sertifikato gavimą, kad galėtum dirbti slaugytojo padėjėja“, – sakė direktorė Zita Ramanauskienė.

Slaugos specialistų organizacijos prezidentė sako, kad per dešimtmetį dėl sveikatos sistemos pertvarkos slaugytojų sumažėjo 20 000 ir dabar praktikoje dirba tik 18 000 slaugytojų. Dėl to darbo krūviai yra labai dideli.

„Įsivaizduokit, slaugytoja jeigu viena prižiūri 90 pacientų nakties metu per du aukštus ar tai slauga? Mes vedam derybas, kad patvirtint slaugytojams optimalius darbo krūvius, kad nebūtų tos rizikos, kad jinai suklys, padarys profesinę klaidą, nuo to nukentės“, – sakė Lietuvos slaugos specialistų organizacijos prezidentė Danutė Margelienė.

Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkas sako, kad dėl slaugytojų darbo krūvio reikiamus dokumentus Seimas jau yra priėmęs. Be to, esą, šiais metais į privalomąjį sveikatos draudimo fondą surinkta daugiau kaip puspenkto milijardo litų todėl nuo liepos 1-osios gydymo įstaigoms bus skirta papildomų lėšų, tad padidės ir slaugytojų atlyginimai.

„Santykis tarp gydytojo atlyginimo, vyriausiojo gydytojo atlyginimo, administracijos darbuotojų ir slaugytojų yra pakankamai didelis. Jeigu bus keliamas balas įstaigose procentais, vėlgi, tie kurie daug uždirba gaus žymiai daugiau, kurie mažiau uždirba, gaus po keliasdešimt, šimtą ar du šimtus litų. Todėl paraginau visais būdais ginti savo teises ir, kad alga būtų didinama, padidinus balą sumiškai. Jeigu visiem, tai visiem po kelis šimtus, o tokių galimybių iš tikro atsiras“, – aiškino Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

Tarptautinės slaugytojų dienos proga surengtoje konferencijoje apdovanoti labiausia nusipelnę slaugytojai.