Nepriklausomas aplinkoje esančios radiacijos medicinių aspektų komitetas (Comare) ištyrė 13 atominių elektrinių, išsidėsčiusių visoje šalyje, tačiau neaptiko jokių statistiškai reikšmingų įrodymų, kad gyvenimas arti atominių jėgainių gali padidinti riziką vaikams susirgti potencialiai mirtina leukemijos liga, praneša meddaily.ru.

„Pirminė „Comare“ paskutinių duomenų iš Didžiosios Britanijos analizė nepateikė reikšmingų įrodymų, jog esama ryšio tarp leukemijos rizikos vaikams iki penkerių metų amžiaus ir gyvenimo netoli nuo atominės elektrinės“, – sakė komiteto pirmininkas profesorius Alexas Elliottas. Jo teigimu, apšvitos dozė, kurią vaikai gauna iš atominės elektrinės yra tik 0,0062 procentų aukštesnė negu tas radiacijos kiekis, kurį jie gauna iš natūralios aplinkos.

Nuo 1969 iki 2004 m. vykusių tyrimų eigoje mokslininkai užregistravo tik 20 leukemijos atvejų vaikuose, gyvenančiuose 5 kilometrų atstumu nuo atominės jėgainės ir 430 susirgimų atvejų tuose mažyliuose, kurie gyveno 25 km atstumu nuo elektrinės. Vadinasi, atominės jėgainės poveikis leukemijos vystymuisi vaikuose yra „labai mažas, jeigu net ne nulinis“, mano ekspertai.

Ankstesniais savo tyrimais „Comare“ yra nustačiusi du taip vadinamus „klasterius“ – regionus, kuriuose sergamumas vėžiu tarp vaikų viršija šalies vidurkį. Šios vietos – tai branduolinių gamyklų apylinkės, kuriose perdirbamas branduolinis kuras. Didžiojoje Britanijoje tokios vietos yra Sellafielde, Kumbrijoje, ir Dounreay miestelis šiaurinėje Škotijoje. Tačiau tyrėjai mano, kad šių cechų išmetamos atliekos neturi reikšmingo poveikio vaikų sveikatai, todėl siūlo vaikų leukemijos priežasčių ieškoti kitose srityse, pavyzdžiui, tiriant virusus ir infekcijas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją