Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad būtų įvertinta, ar Valstybinė ligonių kasa (VLK) racionaliai naudojo Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetą ir ar nebūta piktnaudžiavimo. Seimo opozicija ragina sveikatos apsaugos ministrą prisiimti atsakomybę, užuot ieškojus iešmininkų.

Ligoninės skendo skolose

Kol pernai gydymo įstaigos skendo skolose, o gyventojai vis dažniau patys mokėjo už gydymo paslaugas, perteklinės PSDF lėšos buvo laikomos komerciniame banke kaip terminuotas indėlis.
Valstybės kontrolės auditoriai paskelbė, kad pernai nebuvo išnaudotos visos galimybės PSDF biudžeto lėšas efektyviau panaudoti asmens sveikatos priežiūros paslaugoms apmokėti, nes VKL turimų viršplaninių lėšų nenaudojo suteiktų paslaugų visai vertei apmokėti, o sudarė terminuotųjų indėlių sutartis (700 mln. Lt per 2010 m.). VKL pabrėžia, kad komerciniame banke kaip terminuotas indėlis buvo padėta kur kas mažesnė suma, nei skelbia auditoriai.


Pernai PSDF biudžetas buvo viršytas 551 mln. litų. Į jį surinkta 4,7 mlrd. Lt, o panaudota 4,1 mlrd. litų – beveik 88 proc. surinktų pajamų. Be to, iš valstybės papildomai skirta 314 mln. Lt biudžetui subalansuoti.


Surinkus daugiau lėšų, nei planuota, PSDF biudžetas nebuvo peržiūrimas, o pinigai laikyti komerciniame banke kaip terminuotas indėlis. Gydymo įstaigoms buvo kompensuojama ne visa suteiktos paslaugos patvirtinta bazinė kaina (suteikus paslaugų už 1 Lt, gydymo įstaigoms metų pabaigoje kompensuota 0,89 Lt išlaidų).


Dėl sumažintos paslaugų balo vertės ne viena gydymo įstaiga balansavo ties bankrotu, o ligonių kasos registravo vis daugiau pacientų skundų dėl neteisėtų priemokų. Antai Kupiškio rajono ligoninės medikai dėl kelis mėnesius vėluojančių atlyginimų grasino streikais.

Reikalauja ministro galvos


Sveikatos apsaugos ministras pareiškė, kad VLK nuo Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) nuslėpė faktą, kad PSDF biudžeto perteklines lėšas kaip terminuotus indėlius padėjo į banką.
R.Šukys paprašė Generalinės prokuratūros įvertinti, ar nebuvo padaryta žala PSDF biudžetui. Taip pat įpareigojo pradėti tarnybinį patikrinimą dėl VLK veiksmų 2010 m. panaudojant lėšas.


Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė Dangutė Mikutienė įsitikinusi, kad sveikatos apsaugos ministras turėtų prisiimti atsakomybę ir atsistatydinti, o ne ieškoti kaltų ir kelti paniką.
„Paradoksalu, nes šiuo atveju ministras veikia prieš save. Kaip naudoti lėšas, sprendžia Privalomojo sveikatos draudimo fondo taryba, kurios sudėtyje yra SAM vadovybės atstovas. Taigi be ministerijos žinios negalėjo būti nuspręsta, kaip naudoti perteklines lėšas“, – teigė parlamentarė.
VLK atstovai tikina, kad perteklines PSDF lėšas laikydami komerciniame banke kaip terminuotus indėlius nenusižengė ir nieko nedarė be SAM žinios. Pasak VLK, sukaupti iki 10 proc. PSDF biudžeto metinių pajamų rezervą įpareigoja Sveikatos draudimo įstatymas.


Dėl aplaidaus lėšų panaudojimo prisiimti atsakomybę ir SAM, ir VLK vadovus ragina Seimo opozicija.


Kritiškai vertina pareiškimą


Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas tikina, kad reikėtų pasidžiaugti, jog PSDF biudžetas yra subalansuotas ir surinkta perteklinių lėšų. Parlamentaras kritiškai vertina R.Šukio pareiškimą Generalinei prokuratūrai dėl PSDF biudžeto naudojimo racionalumo, nes pats ministras įsakymais skirsto šias lėšas.


Lietuvos ligoninių asociacijos prezidentas Dalis Vaiginas PSDF biudžeto lėšų laikymą komerciniame banke kaip terminuotus indėlius linkęs vertinti nevienareikšmiškai.
Anot Lietuvos ligoninių asociacijos prezidento, svarstytinas sprendimas laikyti didelį PSDF biudžeto rezervą, kai dėl sumažintos gydymo paslaugų balo vertės gydymo įstaigos vos sudūrė galą su galu.
„Galbūt komerciniame banke kaip terminuotus indėlius reikėjo laikyti mažesnį rezervą. Kita vertus, vargu ar šių lėšų panaudojimas būtų išsprendęs visas gydymo įstaigų problemas“, – svarstė D.Vaiginas.