Sveikatos apsaugos ir darbo ministerija Vyriausybei siūlo keisti nutarimą "Dėl Kompensacijų iš Lietuvos valstybės biudžeto mokėjimo kraujo ar kraujo sudedamųjų dalių donorams tvarkos patvirtinimo".

Jį priėmus donorams, davusiems nustatytą kraujo ar kraujo sudedamųjų dalių dozę ir pageidaujantiems gauti kelionės išlaidų ir papildomo maitinimo išlaidų kompensaciją, iš valstybės biudžeto būtų mokama 40 litų dydžio išmoka.

Šiuo metu duodantys kraujo gyventojai gauna vienos dienos vidutinį darbo užmokestį siekiančią kompensaciją - apie 57-58 litus.

Sumažėjus kompensacijoms nepanaudotos lėšos būtų naudojamos neatlygintinai donorystei propaguoti.

Per metus už kraują donorams sumokama apie 4 mln. litų. Kraują Lietuvoje duoda apie 80 tūkst. gyventojų. 2003 metais tik 7,5 proc. visų kraujo davimų buvo neatlyginami.

Nuo sausio 1 d. Lietuvoje kraujo perpylimo sistema buvo pertvarkyta - sujungus Vilniaus ir Klaipėdos kraujo centrus, įsteigtas Nacionalinis kraujo centras. Kaune buvusio kraujo centro pagrindu įkurta akcinė bendrovė, o Šiauliuose ir Panevėžyje kraujo centrai veikia ligoninėse.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją