Epidemiologinio tyrimo duomenimis, ligonis kartu su žmona ir dviem draugais šių metų balandžio 12-26 dienomis poilsiavo Brazilijoje Natalo mieste. Į Lietuvą jis grįžo balandžio 27-ąją lėktuvu per Amsterdamą ir Rygą, pranešė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).

Anot ULAC, susirgęs asmuo kontaktą su sergančiais panašia liga neigia, tačiau nurodė buvęs sugeltas uodų.

Nustatyta, kad pirmuosius ligos požymius vilnietis pajuto dar būdamas Brazilijoje, tačiau medicinos pagalbos į vietinius medikus nesikreipė. Jis skundėsi karščiavimu, dideliu silpnumu.

Grįžęs į Vilnių, vyras kreipėsi į ILT, kur įtartas gripas, bronchitas, dehidratacija. Antrą ligoninėje gulėjimo dieną ant galūnių odos atsirado daugybinės, susiliejančios raudonės ir petechijos. Įvertinę kraujo tyrimų rezultatus, klinicistai įtaria Dengė karštinę.

Kartu su ligoniu Brazilijoje buvę trys asmenys yra sveiki, jiems rekomenduota pajutus bet kokius panašius požymius nedelsiant kreiptis į asmens sveikatos priežiūros specialistus.
Dengė karštligė - ūmi virusinė uodų pernešama liga, kurią sukelia Dengė virusas.

Virusas žmogui perduodamas transmisiniu būdu, jį ypač platina Aedes aegypti uodai. Užsikrėtęs žmogus virusą gali perduoti karščiavimo periodo pabaigoje, kai uodas prisisiurbia kraujo. Žmogus nuo žmogaus šia liga neužsikrečia.

Daugiausiai Dengė infekcijos atvejų registruojama Pietryčių Azijoje, Amerikoje ir Ramiojo vandenyno vakarinėje dalyje. Per pastaruosius dešimtmečius Dengė karštligė labiausiai paplito Centrinės ir Pietų Amerikos šalyse: Meksikoje, Karibų jūros salyne, Kolumbijoje, Bolivijoje, Ekvadore, Venesueloje, Brazilijoje, Paragvajuje.

Anot ULAC, didžiausią susirūpinimą pasaulyje kelia potencialus Dengė karštligės plitimas iš endeminių teritorijų. Šis procesas yra susijęs su klimato atšilimu ir uodų populiacijos didėjimu.