Į valstybines institucijas išaiškinimo kreipęsi verslininkai vietoj atsakymo gavo baudą

Kaip DELFI pasakojo teisininkas, elektroninę prekybą elektroninėmis cigaretėmis pradėję verslininkai į jį kreipėsi klausdami, ar turi teisę jomis prekiauti. Tuo metu jie jau buvo pardavę 12 cigarečių.

„Mūsų bendru sutarimu penkioms institucijoms, tarp kurių buvo Sveikatos apsaugos ministerija, Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba, Alkoholio ir tabako kontrolės tarnyba, buvo išsiųsti paklausimai, kuriais buvo prašoma paaiškinti, ar galima prekiauti elektroninėmis cigaretėmis, o jeigu ne – dėl kokių priežasčių. Mano klientai tai darė kaip atsakingi verslininkai. Tačiau, užuot gavę atsakymą, jie sulaukė tarnautojų vizito. Pastarieji konfiskavo elektronines cigaretes ir skyrė baudą“, - teigė pašnekovas.

Anot A. Matkevičiaus, šiuo metu Lietuvoje prekyba elektroninėmis cigaretėmis yra apskritai nereglamentuota. Tokiu atveju galioja bendrojo leidimo metodas, kuris reiškia, kad leidžiama viskas, kas nėra uždrausta. Lietuvos teisės aktai draudžia pardavinėti tik gaminius, imituojančius tabako gaminius ar rūkymo procesą, pavyzdžiui, cigaretės formą primenančius saldainius ir pan.

„Bauda mano klientui buvo skirta tuo pagrindu, kad elektroninė cigaretė imituoja tabako gaminius. Tačiau elektroninė cigaretė, kaip gaminys, yra tabako gaminio pakaitalas, o ne imitacija. Tiesa, pirmos instancijos teisme mes nelaimėjome – buvo tik sumažinta bauda nuo 5 iki 3 tūkst. Lt. Tuo tarpu Vyriausiasis administracinis teismas atsižvelgė į šį argumentą. Ūkinės veiklos laisvė, įtvirtinta Konstitucijos, leidžia ūkio subjektui užsiimti tuo, kas nėra draudžiama. Mes dar matėme ir laisvo prekių judėjimo principo nepaisymą – jei laisvas prekių judėjimas ribojamas, tai turi būti daroma imperatyviai, t. y. įstatymu, ir, kaip rekomenduoja Europos Komisija, tas ribojimas turi būti proporcingas.

Teismas aiškiai pasisakė, kad elektroninės cigaretės ne imituoja tabako gaminius, bet su jais konkuruoja. Tuo tarpu tabako gaminiai pas mus juk nėra uždrausti. Vertinant apskritai – rūkyti ar ne, žinoma, kad geriau nerūkyti. Tačiau ką rūkyti, pasirinkti vartotojui reikia leisti pačiam. Kadangi įprasti tabako gaminiai leidžiami, uždrausti elektronines cigaretes būtų neproporcinga“, - elektroninių cigarečių platintojų poziciją dėstė advokatas.

Teisininko manymu, šiuo klausimu reikėtų rimtos diskusijos – tiek apie vienų ir kitų gaminių poveikį sveikatai, tiek apie jų reglamentavimo bazę, kuri būtina, kad verslas aiškiai žinotų sąlygas. Kitose šalyse teisinė bazė elektroninių cigarečių atžvilgiu labai įvairi. „Neseniai man teko skristi iš Rygos oro uosto. Ten ir laisva elektroninių cigarečių reklama, ir laisva prekyba jomis, ir laisvas rūkymas. Tuo tarpu rūkyti įprastus tabako gaminius tiek oro uoste, tiek kitose padidintos rizikos vietose rūkyti draudžiama. JAV teisinė bazė priklauso nuo valstijos. ES taip pat yra šalių, kuriose jomis leidžiama prekiauti, ir yra šalių, kurios elektronines cigaretes draudžia. Paprastai tai argumentuojama visuomenės sveikatos normų laikymusi bei rūkymo prevencija. Kai kuriose šalyse elektroninės cigaretės pripažįstamos kaip farmacijos produktai ir jų galima įsigyti vaistinėse.

Sutinka su griežtesne atsakomybe už tabako gaminių pardavimą paaugliams

Paklaustas, kokių pasiūlymų verslininkai turi, kad užtikrintų elektroninių cigarečių, kuriomis paprastai prekiaujama internetu, kontrolę, kad šie gaminiai nepatektų į paauglių rankas, pašnekovas tikino, kad jei prekyba būtų aiškiai reglamentuojama, neturėtų būti bėdų.

„Pagaliau elektroninė prekyba – tik viena iš prekybos formų, o dėl vieno ar kito išimtinio atvejo, kai nepilnamečiai galėjo įsigyti elektroninių cigarečių, negali būti siekiama apskritai jas uždrausti. Sukurkime mechanizmą, kad pardavėjas turėtų pareigą įsitikinti, kam jis parduoda. Tai padaryti labai nesunku. Įprastose prekybos vietose jokių problemų nebūtų, kaip ir dabar. Elektroninės prekybos atveju, natūralu, kad turi būti tam tikri patvirtinimai, pardavėjo rizika ir atsakomybė, jei jis parduotų elektronines cigaretes nepilnamečiui“, - svarstė pašnekovas.

Pasak A. Matkevičiaus, jo klientai, nors ir laimėjo bylą, iki šiol prekybos neatnaujino. Po to, kai pusantrų metų jiems buvo pritaikyta norma, kuri buvo visiškai netinkama, jie esą nėra tikri, kad valstybinės institucijos, kol nėra aiškaus teisinio reglamentavimo, nesumanys jiems skirti baudos kokiu nors kitu pagrindu.

„Dabar svarstoma apie valstybės institucijos atsakomybę, dėl kurios pusantrų metų klientas nevykdė veiklos, kuri, kaip paaiškėjo, buvo galima. Galvojama kovoti ne dėl finansinės žalos atlyginimo, o kad valstybės institucijos už savo priimtus sprendimus taip pat prisiimtų atsakomybę. Šiuo atveju norma buvo pritempta prie faktinės situacijos. Tačiau mes visgi gyvename teisinėje valstybėje ir verslo subjektai turi aiškiai žinoti kas galima, kas negalima ir kodėl. Pagaliau šis klausimas aktualus ir jaunimo atžvilgiu. Tarp jaunimo elektroninės cigaretės tampa mada, todėl turėtų būti duotas atsakymas, kaip jos vertinamos“, - teigė advokatas.

Tuo tarpu Seime užregistruotas įstatymo projektas, kuriuo elektronines cigaretes norima visai uždrausti. Anot sveikatos specialistų, nėra nė vieno mokslinio tyrimo, įrodančio šio naujo gaminio saugumą, pagalbą metant rūkyti ir kitus reklaminius šūkius. Kad tokios manipuliacijos turi liautis, griežtai pasisakiusi ir Pasaulio sveikatos organizacija. Atvirkščiai, esama galimų įrodymų, kad elektroninės cigaretės skatina priklausomybę nuo tabako, o kartu su juo dar dovanoja ir kenksmingų dujų dozę, nors patys elektroninių cigarečių gamintojai tikina, kad žmonės, įkvėpdami skysto nikotino garų, išvengia kancerogeninių medžiagų, kurių yra tabako gaminiuose.

Pasak sveikatos specialistų, pasisakiusių už elektroninių cigarečių draudimą, nikotinas yra tipiška, klasikinė narkotinė medžiaga, kuri sukelia tokią pačią priklausomybę, kaip heroinas ar kiti narkotikai. Kita vertus, elektroninės cigaretėse taip pat randama ir kancerogeninių medžiagų, nors gamintojai deklaruoja, kad jų ten neturėtų būti. Vyraujanti pasaulio sveikatos specialistų nuostata elektroninių cigarečių atžvilgiu – jas rekomenduojama užregistruoti kaip medicininę priemonę, prieš tai atlikus visus reikiamus tyrimus, ir naudoti jose esantį nikotiną tik esant tam tikroms medicininėms indikacijoms. Visais kitais atvejais šie prietaisai turi būti griežtai kontroliuojami ir ribojami, juolab kad leidus jų pagalba rūkyti bet kur, kova su vis daugiau mirčių priežastimi tampančiu rūkymu būtų bevaisė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)