Psichologai nustatė, jog aštuonias minutes ištrauką iš siaubo filmo žiūrėję kairiarankiai patyrė daugiau potrauminio streso simptomų nei dešiniarankiai.

Kai buvo paprašyti prisiminti įvykius, pamatytus siaubo filmo ištraukoje (ištrauka paimta iš kultinio siaubo filmo „Avinėlių tylėjimas“ vienos iš kulminacinių scenų), kairiarankių pasakojimas buvo fragmentiškesnis, jame buvo daugiau pasikartojimų. Dešiniarankių prisiminimai buvo sklandesni.

Ekspertai pastebėjo, kad kairiarankių būsena, pasakojant siaubo filmo ištraukos siužetą, priminė asmenų, kenkiančių nuo potrauminio streso sutrikimo.

Mokslininkai mano, kad tyrimo rezultatai gali padėti geriau suprasti, kaip vystosi potrauminio streso sutrikimas ir kaip žmogaus smegenys reaguoja į baimę.

Mokslų daktarė Carolyn Choudhary iš karalienės Margaret universiteto Edinburge, kuri ir vadovavo tyrimą atlikusiai komandai, teigia: „Potrauminio streso sutrikimas net du kartus dažniau pasitaiko tarp kairiarankių asmenų, lyginant su dešiniarankiais“.

„Pasinaudojome baimę keliančia ištrauka iš filmo „Avinėlių tylėjimas“ – vėliau paprašėme eksperimento dalyvių ją atpasakoti. Kairiarankių atpasakojimai buvo fragmentiškesni, juose buvo daugiau pasikartojimų ir netikslumų“.

„Atrodo, kad po baimę sukėlusios patirties, tebūnie tai tik filmo ištrauka, kairiarankių elgesys priminė nuo potrauminio streso sindromo kenčiančių asmenų būklę“, - konstatavo mokslininkė.

„Avinėlių tylėjimas“, kur serijinį žudiką Hannibalą Lectorą įkūnijo Anthony‘is Hopkinsas, o Jodie Foster atliko FTB agentės Clarice Starling vaidmenį, laikomas vienu labiausiai įtemptų kada nors sukurtų siaubo trilerių.

C.Choudhary, kuri eksperimento rezultatus pristatys per kasmetinę britų psichologų asociacijos konferenciją, pridūrė: „Kairiarankiai atpasakodami filmo ištrauką darė klaidų. Galima teigti, jog tai susiję su tuo, kaip smegenys gamina baimę sukėlusių patirčių prisiminimus. Akivaizdu, jog abu smegenų pusrutuliai atlieka skirtingus vaidmenis, dešinysis smegenų pusrutulis atsakingas už baimę. Kairiarankių smegenys veikloje dominuoja dešinysis pusrutulis, o tai šį tą pasako“.

„Norėdami suprasti, kas konkrečiai vyksta kairiarankių smegenyse, turime atlikti daugiau tyrimų“, - sakė mokslų daktarė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)