”Tai devintieji tyrimai, kuriuose dalyvavo ŽIV virusu neužsikrėtę vyrai. Tai devintieji iš eilės tyrimai, patvirtinę, kad apipjaustymas turi didelės įtakos,” – sako Robert C.Bailey, Ilinojaus universiteto Epidemiologijos ir biostatikos profesorius. Jo tyrimai nebuvo susiję su Bollinger tyrimais. ”Faktas, kad tarp dviejų grupių nerasta elgesio skirtumų, rodo, kad yra biologinis faktorius,” – sakė Bailey.

Tyrėjai mano, kad apyvarpės ląstelės gali būti ypač neatsparios infekcijai.

Apipjaustymo ir sumažėjusios ŽIV rizikos sąryšis buvo pastebėtas dar 1987 m., Kai Manitobos universiteto profesorius William Camern paskelbė Kenijoje atliktų tyrimų rezultatus.

Tyrimuose, kurių išvados išspausdintos “Lanceto” žurnale, dalyvavo 2298 vyrai, besigydę trijose Indijos klinikose. Tyrimo pradžioje jie nebuvo užsikrėtę ŽIV virusu. Rezultatai taip pat parodė, kad apipjaustyti vyrai vienodai rizikuoja užsikrėsti gonorėja, sifiliu, pūsleline kaip ir neapipjaustyti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją