Londono universiteto Onkologinių susirgimų tyrimų instituto darbuotojai įrodė: tikimybė, kad mergaitei menstruacijos prasidės tokiu pat metu, kaip prasidėjo jos motinai (su galima trijų mėnesių paklaida), sudaro 57 proc., rašo „The Daily Mail“.

Taip pat išsiaiškinta, kad 70–80 proc. migrenos atvejų susiję su paveldimumu, pažymi daktarė Kate Henry iš Niujorko universiteto. Pasirodo, kad šį negalavimą sukelia genas, kuris vadinasi TRESK. Jei šio geno veikla pakitusi, aplinkos veiksniai (triukšmas, maisto produktai, tokie kaip kofeinas ir sūris) labiau veikia smegenų skausmo centrus, provokuodami migreną.

Iš motinos galima paveldėti ir krūties vėžį. Vien tik Didžiojoje Britanijoje 3 proc. vėžio atvejų sąlygoti paveldimumo. Pasirodo, moterys, kurios yra pakitusio geno BRCA1 arba BRCA2 nešiotojos, dažniau paveldi šį susirgimą, konstatuoja Jackie Harris iš „Breast Cancer Care“ centro. Todėl moterys, kurių giminaitės jaunystėje susirgo krūties vėžiu, priskiriamos rizikos grupei.

Perduodama ir depresija, išsiaiškino Nacionaliniai Amerikos institutai prie Nacionalinio psichinės sveikatos instituto. Prie perduodamų depresijos rūšių priskiriama pogimdyminė depresija ir dvipolis sutrikimas.

Mokslininkams pavyko izoliuoti pakitusį geną – triptofano hidroksilazę-2, kuris gali būti atsakingas už psichikos sutrikimus. Jis provokuoja serotonino – geros nuotaikos hormono, reguliuojančio nuotaikas – deficitą smegenyse.

Klausimai dėl paveldimumo veiksnio nutukimo atvejais vis netyla. Britų mokslininkai išsiaiškino, kad dvi FTO geno kopijos riziką didina 70 proc. O kito tyrimo metu paaiškėjo, kad 41 proc. mergaičių, kurių motinos buvo nutukusios, taip pat turėjo antsvorio.

Jei motina serga reumatiniu artritu, vaiko tikimybė susirgti šia liga sudaro 50 proc. Profesorius Alanas Silmanas iš Britanijos artrito tyrimo centro konstatuoja: paveldimi genai tiesiogiai nesukelia ligos, bet gali padidinti jos riziką.

Jei motina sirgo Alzheimerio liga, jos vaikams gresia 3–5 proc. rizika susirgti silpnaprotyste ir apytikriai 30–50 proc. padidėja ankstyvo šio negalavimo išsivystymo rizika.

Jei motina serga širdies ligomis, jos vaikams 20 proc. padidėja širdies smūgio ar skausmų krūtinėje, kilusių dėl užsikimšusių arterijų, rizika. Naujausias Oksfordo universiteto mokslininkų tyrimas parodė, kad moterims, kurių motinos patyrė insultą, gresia didesnė insulto ar širdies smūgio rizika. O paveldėta kraujagyslių liga gali paveikti vainikinę širdies arteriją ir smegenų arteriją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją