Imunitetas – tai ne tik atsparumas infekcinėms ligoms, bet ir gebėjimas kovoti su onkologinių procesų atsiradimu. Sveikas organizmas nuo mikroorganizmų ir svetimų makromolekulių ginasi įvairiais būdais.

Vienus apsaugos būdus, fizikinius ir cheminius barjerus, organizmas turi dar prieš susidurdamas su patogenais. Tokie organizmo apsaugos mechanizmai vadinami įgimtu arba nespecifiniu imunitetu. Kiti apsaugos mechanizmai organizme pradeda veikti tik organizmui susidūrus su svetimomis medžiagomis ir yra toms medžiagoms specifiniai. Tai įgytas arba taip vadinamas specifinis imunitetas.

Medžiagos, sukeliančios specifinio imuniteto atsako reakcijas, vadinamos antigenais. Specifinis imunitetas yra labai svarbus apsaugos komponentas nuo svetimų medžiagų. Mes galime padėti savo organizmo susidūrimui su sunkiomis infekcinėmis ligomis laiku nuo jų pasiskiepiję. Kai padidėja specifinio imuniteto neturinčiųjų skaičius, kyla užkrečiamųjų ligų protrūkio pavojus.

Siekiant išvengti užkrečiamųjų ligų Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistė Alina Didžiokienė atkreipia dėmesį, jog svarbu žinoti:

· Skiepijimas yra efektyviausia priemonė nuo daugelio pavojingų užkrečiamųjų ligų. Apie tai turėtų nepamiršti tėveliai, galintys pasirūpinti nemokamu savo vaikų paskiepijimu rekomenduojamomis vakcinomis.

· Gyventojai gali apsisaugoti nuo užkrečiamų ligų ir jų pasekmių pasiskiepydami gydymo įstaigose nuo vėjaraupių, pneumokokinės, meningokokinės ir rotavirusinės infekcijos, erkinio encefalito, hepatito A ir kitų retesnių infekcinių susirgimų, paplitusių kitose šalyse. Keliaujantiems asmenims siūloma imunoprofilaktika - tai galimybė išvengti užkrečiamųjų ligų keliaujant. Į sveikatos priežiūros įstaigas rekomenduojama kreiptis iki kelionės likus 4-6 savaitėms, nespecifiniam imunitetui susiformuoti po skiepų reikalingas tam tikras laikotarpis.

· Asmenys sergantys lėtinėmis ligomis ir 65 m. amžiaus bei vyresni kasmet nemokamai kviečiami skiepytis nuo gripo ir šios ligos galimų komplikacijų, kurios gali baigtis mirtimi. Nepraleiskite progos, artėjant gripo sezonui, apsaugoti save ir savo artimuosius.

· Siekiant apsaugoti Lietuvos gyventojus nuo susirgimų difterija, jų komplikacijų bei mirties, suaugusieji, vyresni nei 26 metų amžiaus, skiepijami valstybės biudžeto lėšomis. Pakartotinai pasiskiepyti viena, 0,5 ml., adsorbuotos difterijos ir stabligės vakcinos (Imovax d.T. adult) doze rekomenduojama kas 10 metų. Jeigu Jums 25 - 60 metų, Jūs privalote skiepytis bei pasirūpinti, kad būtų paskiepyti to amžiaus Jūsų šeimos nariai. Profilaktinis gyventojų skiepijimas bus vykdomas iki 2011 m. pabaigos. Dėl skiepų kreipkitės į savo šeimos gydytoją.

· Siekiant apsisaugoti nuo užkrečiamųjų ligų labai svarbi yra asmens higiena, reguliarus rankų plovimas, tinkamai higienos požiūriu paruoštas maistas.

· Imunitetas silpsta, apsikrėtus helmintozėmis. Jei dažnai sergama peršalimo ligomis, ilgai neišnyksta kosulys, kamuoja mažakraujystė, reikia atkreipti dėmesį į galimą apsikrėtimą, ypač vaikų, parazitinėmis kirmėlėmis.

Nebrangūs būdai padėti savo imunitetui:

· Neniurzgėkime, vertinkime šviesias mintis ir būkime geranoriški;

· valgykime reguliariai, geriau mažiau, bet kokybiškesnio maisto, neužmirškime pasinaudoti ekologiškoje aplinkoje išdygusiomis žolelėmis ir jų teikiama nauda;

· stenkimės savo kasdienybėje laikytis dienotvarkės ir pakankamai laiko skirkime miegui ir poilsiui, venkime bereikalingo streso ir ilgo sėdėjimo prie televizorių ekranų ir kompiuterių;

· kuo dažniau nepraleiskime progos daugiau pajudėti, bet neperlenkime lazdos, - geriau mankštintis ar darbuotis gryname ore saikingai, bet reguliariai,

· keiskime savo įpročius, jei mūsų sveikatai jie kenkia - maži nuoseklūs pokyčiai leidžia pasiekti didelių pergalių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją