Žmogui, patekusiam į depresijos, kuri gali būti lengvesnė ar netgi labai sunki, gniaužtus toks teiginys skamba mažų mažiausiai absurdiškai ar netgi įžeidžiančiai. Klinikinė depresija – kurios nevalia painioti su paprastu liūdesiu ar tiesiog prasta nuotaika – visas jėgas atimanti, bauginanti ir rimta liga, galinti sugadinti gyvenimą ar jį apversti aukštyn kojomis. Dabar ekspertai teigia, kad ši liga žmonėms gali būti netgi naudinga.

„Jei sergate depresija, kuri, kitais žodžiais, dar pelnytai vadinama motyvacijos paralyžiumi, tikėtis teigiamų pokyčių labai sunku. Tačiau esu įsitikinusi, jog depresiją įveikę žmonės tampa stipresni. Depresija gali tapti išlikimo katalizatoriumi, nes asmuo jau patyrė jausmą, apimantį stovint ant bedugnės krašto, ir atsilaikė“, - teigia pati depresija įveikusi SANE organizacijos vadovė, gydytoja Marjorie Wallace.

Tai jau ne pirmas kartas, kai ekspertai bando depresijoje įžvelgti teigiamų aspektų. Prieš dvejus metus profesorius Jerome‘as Wakefieldas iš Niujorko universiteto sukėlė tikrą ažiotažą, kai savo knygoje „The Loss of Sadness: How Psychiatry Transformed Normal Sorrow Into Depressive Illness“ pareiškė, esą „susidraugavus“ su depresija, ši liga gali paskatinti keisti gyvenimą į gerąją pusę, pasimokyti iš padarytų klaidų ir aiškiai suvokti savo troškimus.

Šia tema atliktas ir tyrimas. Nyderlandų mokslininkai nustatė, jog depresija sirgę ir pagiję žmonės lengviau susidoroja su gyvenimo metamais iššūkiais, gyvena aktyviau, rūpinasi psichologine sveikata, daugiau laiko skiria poilsiui ir socializacijai, kokybiškiau dirba ir jaučiasi sveikesni. 2002 metais JAV Djuko universiteto mokslininkai nustatė, jog depresija sirgusios moterys gyvena ilgiau. Šis teiginys paskatino išvadą, esą lengva depresijos forma sergantys žmonės geriau susitvarko su ribinėmis situacijomis ir moka jų išvengti.

Kiti ekspertai nedrąsiai sutinka: „Depresija gali privesti prie savižudybės, todėl negalima į šią ligą žiūrėti pro pirštus, tačiau daug žmonių pritaria, kad būtent depresija padeda išgryninti, kas gyvenime iš tiesų svarbu“. Tokią nuomonę išsakė gydytoja Bridget O'Connell.

„Dažnai apima jausmas: man labai sunku, bet aš žinau, kad išgyvensiu. O tai skatina pasitikėjimą savimi ir sugebėjimą pakilti kaip Feniksui iš pelenų. Depresija kartais – tarsi žadintuvas, priverčiantis pabusti ir imtis veiksmų, pagerinančių gyvenimą. Pavyzdžiui, tokiais momentais žmonės suranda savyje jėgų keisti nemėgstamą darbą ar persikeli į kitą miestą“, – mano gydytoja.

Anot psichiatro ir nuotaikų sutrikimų eksperto Paulo Keedwello iš Kardifo universiteto, depresija gali tapti teigiamų pokyčių akstiniu „padedama atsikratyti rožinių akinių“. Savo knygoje „How Sadness Survived“, mokslininkas tvirtina, jog depresija gali suveikti kaip stabdžiai, padedantys išvengti chronišką stresą keliančių situacijų.
„Nors depresija – baisi liga ir nei vienas savo noru nepasirinktų ja sirgti, ji mums gali padėti nusileisti ant žemės. Dėl patiriamo dvasinio skausmo, imame knaisiotis giliau po savo vidų, ieškodami kančios priežasčių. Tokia savianalizė labai naudinga – ji padeda užkirsti kelią naujoms klaidoms“, - įsitikinęs P. Keedwellis.

„Antidepresantai gali padėti, tačiau jei ir toliau gyvensite taip, kaip prieš susirgdami depresija, jokie vaistai nebus veiksmingi“, - tvirtina P. Keedwellis.

Konsultuojamojo ugdymo specialistė ir knygos „The Upside of Down“ autorė Tamra Mercieca su depresija kovojo visą savo gyvenimą, kelis kartus netgi bandė nusižudyti. Tačiau apsisprendusi keisti savo gyvenimą iš pagrindų, šios ligos atsikratė.

Moteris atsisakė pamaininio darbo (pamaininis darbas – viena iš dažniausiai pasitaikančių depresijos priežasčių), ėmė lankysis pas konsultuojamojo ugdymo specialistą (kuris padėjo atsikratyti negatyvaus mąstymo), pradėjo kasdien sportuoti. Moteris kartą per savaitę lankė akupunktūros procedūras, iš esmės pakeitė mitybos įpročius ir pradėjo užsiimti širdžiai miela veikla (rašymu ir grojimu būgnais).

Dabar moteris teigia esanti dėkinga depresijai.

„Įveikusi ligą, išmokau gyventi. Suvokiau, ką privalau keisti ir tai įgyvendinau. Be to, depresija man padėjo padėti kitiems“, - pasakoja moteris.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)