STT sudominusiuose tyrimuose, neoficialiais duomenimis, dalyvavo apie pora dešimčių šio psichikos sveikatos centro pacientų, su kuriais buvo bandomi vaistai.

Tyrimus kontroliuojanti Vaistų kontrolės tarnyba, patikrinusi, kaip vyksta bandymai su naujais, dar nepradėtais gaminti vaistais, rado pažeidimų.

„Yra tam tikrų pažeidimų, kada gali būti pažeistos ir paciento teisės“, – sako Donatas Stakišaitis, Vaistų kontrolės tarnybos atstovas.

Iš karto po šio tyrimo į tarnybą ir ligoninę atvyko STT pareigūnai. Įtarta, kad biomediciniai tyrimai su žmonėmis ligoninėje galėjo būti atlikti neteisėtai.

Ligoninės administracija neneigia, kad vienas ambulatoriškai gydęsis pacientas nusižudė, tačiau neatskleidžia, ar jis dalyvavo vaistų tyrimuose.

„Mūsų ligoninėje, būtent pačioje ligoninėje, savižudybės atvejų nėra įvykę“, – teigė Martynas Marcinkevičius, Vilniaus psichikos sveikatos centro direktorius. Paklaustas, ar buvo tokių atvejų, kad būtų nusižudęs ambulatoriškai besilankantis pacientas, M. Marcinkevičius sakė: „Tokių atvejų galėjo būti, bet konkrečių duomenų apie tai aš neturiu“.

Kol kas įtarimų STT nepareiškė nė vienam asmeniui.

Tačiau politikus šioje istorijoje sudomino galimas interesų konfliktas: ligoninėje su žmonėmis darytus tyrimus tikrina tarnyba, pavaldi Sveikatos apsaugos ministerijai, kurioje ministro patarėju dirba pats ligoninės vadovas Martynas Marcinkevičius.

„Klinikinių tyrimų gausiai atliekama toje ligoninėje, kuriai jis vadovauja. Ar nematote, kad čia susidarė uždaras ratas ir gali iškilti interesų konfliktas?“, – per Vyriausybės valandą Seime sveikatos apsaugos ministro klausė Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

„VVTK pernai pateikė išvadą, kad nėra pažeidimo, jog jis tada dirbo visu etatu Sveikatos apsaugos ministerijoje ir puse etato ligoninėje“, – teigė sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys.

Sveikatos reikalų komiteto narės Dangutės Mikutienės paklaustas, ar M. Marcinkevičius nebus laikinai nušalintas nuo pareigų, kol atliekamas tyrimas, ministras kalbėjo: „Šiuo atveju nušalinimui teisinio pagrindo nėra, nušalinti gali bylą tiriantis pareigūnas“.

Vaistų kontrolės tarnyba patvirtina, kad ta pati farmacijos bendrovė M. Marcinkevičiaus vadovaujamoje ligoninėje su pacientais atliko du tyrimus. Atlygis mokėtas ne tik tyrimus prižiūrintiems gydytojams, bet ir pačiai ligoninei.