Už projektą balsavo 71 Seimo narys, vienas buvo prieš, 19 susilaikė.
2009 metų gruodį Seimas buvo priėmęs nutarimą dėl Nacionalinio vėžio instituto įkūrimo, tačiau jis iki šiol neįgyvendintas. Dabar instituto įkūrimą mėginama paskubinti priimant specialų įstatymą.

Pagal projektą, numatyta, kad Nacionalinio vėžio instituto steigėja yra Vyriausybė.

Jis būtų kuriamas Vilniaus universiteto Onkologijos instituto pagrindu. Numatyta, kad institutas turėtų būti įsteigtas iki šių metų spalio 31 dienos.

Šis institutas vykdytų ir mokslinę veiklą, ir gydytų ligonius. Jame būtų tvarkomas Vėžio registras, teikiama metodologinė, metodinė ir kita pagalba vėžio kontrolės klausimais.

Vyriausybė 2010 metų pradžioje yra priėmusi nutarimą, kad dabartinis Vilniaus universiteto Onkologijos institutas turi būti padalytas į Onkologijos ligoninę ir Lietuvos onkologijos institutą. Ligoninės steigėjo teisės privalo būti perduotos Sveikatos apsaugos ministerijai, o Lietuvos onkologijos instituto steigėjo teisės - Švietimo ir mokslo ministerijai.

Šį nutarimą Onkologijos institutas apskundė teismams, ir jo reorganizavimo procesas įstrigo.

Įstatymo projekto iniciatorė "darbietė" Dangutė Mikutienė pabrėžė, kad onkologijos srityje mokslas negali būti atskirtas nuo praktikos, taip yra daugelyje užsienio valstybių.

Jos teigimu, Vilniaus universiteto Onkologijos institutas ir šiuo metu užima ypatingą padėtį tarp medicinos mokslo šakos institucijų: jo sudėtyje, be Mokslinių tyrimų centro, yra Klinikos, Vėžio kontrolės ir profilaktikos centras. Instituto klinikoje kasmet gydoma daugiau nei 10 tūkst. pacientų, sergančių onkologinėmis ligomis, o ambulatorinė pagalba suteikiama daugiau kaip 100 tūkst. pacientų.

"Situacija labai grėsminga, kitų šalių kontekste pas mus, galima pasakyti, yra onkologinių susirgimų pandemija", - teigė parlamentarė.
Tuo metu Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Antanas Matulas pabrėžė, kad įstatymai draudžia mokslo institutui turėti gydymo bazę.

"Jūs norite steigti institutą, nepanaudoję Kauno mokslininkų potencialo, klinikinių bazių, be to, jūsų projektas prieštarauja Švietimo įstatymui", - tvirtino jis.

A.Matulas iškėlė prielaidą, kad D.Mikutienė teikdama tokį projektą proteguoja reorganizuojamą Onkologijos institutą.

Kasmet pasaulyje užregistruojama per 11 mln. naujų piktybinių navikų, prognozuojama, kad šis skaičius kasmet vis didės, ir 2030 metais šia liga pasaulyje kasmet susirgs daugiau nei 15 mln. žmonių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)