Per 10 mln. litų kainuojanti medicinos įranga į kelerius metus nesibaigiančias dalybas įvėlė dvi vienas didžiausių šalyje ligoninių: Santariškių klinikas ir Onkologijos institutą.

Jomis susidomėjo Seimo Antikorupcijos komisija ir aiškinosi, ar Sveikatos apsaugos ministerija, brangią įrangą atidavusi Santariškių klinikoms, ne Onkologijos institutui, nepadarė korupcinių veiksmų. Esą 9 iš 10 atvejų ši įranga pasaulyje naudojama onkologinėms ligoms.

Dėl tokio ministerijos sprendimo parlamentarai kreipiasi į Generalinę prokuratūrą.

„(Kreipėmės) dėl būtent šito aparato paskyrimo, nes mums kilo abejonių, kad šitas aparatas galimai turėjo būti paskirtas ne ten, kur dabar yra nuspręsta pasiūlyti jį skirti“, – teigė Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininko pavaduotoja Agnė Bilotaitė.

Komisiją nustebino tai, kad pirmiausiai esą aparatą buvo nuspręsta skirti Onkologijos institutui, vėliau sprendimas staiga pakeistas. Nors įrangą statyti klinikose, kaip rodo komisijai pateikti dokumentai, yra ketruis kartus arba kone milijonu litų brangiau nei Onkologijos institute.

„Kai trūksta taip sveikatos sektoriuje pinigų, tai ar mes esame tokie turtingi, kad milijoną šen ir ten mėtytume? Mano logika, kad turėtų būti statoma ten, kur pigiausia“, – dėstė Seimo Antikorupcijos komisijos narė Dangutė Mikutienė.

„Priimami sprendimai ne viešo konkurso, svarstymo būdu, o ministerijos klerkas nusprendžia: „Duosim ten, rašykit paraišką“. Tai čia yra ne protegavimas, čia yra pasinaudojimas tarnybine padėtimi“, – mano Antikorupcijos komisijos narys Rimantas Dagys.

Ministerija savo sprendimo atšaukti neketina ir lauks prokurorų tyrimo.

„Ministerija argumentais, įrodymais ir skaičiavimais yra pagrindusi savo nuomonę, mes nematome poreikio ką nors koreguoti“, – teigė sveikatos apsaugos viceministrė Janina Kumpienė.

Kaip buvo panaudota daugiau kaip 10 mln. litų tyrimų įrangai pirkti ir montuoti, tirti dar papildomai prašoma ir Seimo Audito komiteto.