Nepilnametės, kuriai teisme atstovauja motina, ieškinį dėl neturtinės žalos atlyginimo trečiadienį išnagrinėjo Vilniaus miesto 2 apylinkės teismo teisėja Rima Bražinskienė. Sprendimą teismas žada skelbti gegužę.

Ieškovė žalą prašo priteisti ne tik iš šventę organizavusios LLS, bet ir šiai organizacijai atrakcioną išnuomojusios bendrovės „Disona“. Į bylą trečiaisiais asmenimis taip pat įtraukta prie Lenkų dienos šventės prisidėjęs Vilniaus miesto savivaldybės Kultūros ir ugdymo departamentas bei nepilnametės interesams atstovaujanti Vaiko teisių apsaugos tarnyba ir nukentėjusiajai tūkstančio litų draudimo išmoką išmokėjusi bendrovė „BTA draudimas“.

Teismui įteiktame ieškinyje teigiama, kad nepilnametė prieš trejus metus dalyvavo Sereikiškių parke surengtoje Lenkų dienos šventėje. Pamačiusi pripučiamą atrakcioną – batutą „Teletabiai“, mergaitė nusprendė juo pačiuožinėti.

„Atrakcionu leidžiantis žemyn koja užkliuvo, susipynė su atrakciono guminėmis detalėmis ir lūžo trijose vietose“, – teigiama ieškinyje.

Traumą patyrusią mergaitę netrukus apžiūrėjo šventėje budėję medikai, kurie iš karto ją išvežė į Santariškių klinikas. Čia skubos tvarka dvylikametė buvo operuota, tačiau traumos padarinius jaučia lig šiol.

Kaip teismui nurodė ieškovės motina, dukra patyrė didžiulį sukrėtimą, dėl to kurį laiką negalėjo užmigti be raminamųjų vaistų. Be to, pasak jos, dėl mergaitės nervingumo sumažėjo jos bendravimo galimybės, tai atsiliepia jos psichologinei būsenai, taip pat neaišku, kaip kojos lūžis atsilieps tolesniam dukros gyvenimui. Jau dabar medikai ją yra atleidę nuo kūno kultūros pamokų.

Nepilnametei atstovaujanti motina ir advokatas spėja, kad mergaitė traumą galėjo patirti dėl to, kad jai į atrakcioną buvo leista eiti su batais, be to, batutas galėjo būti nepakankamai pripūstas oro.

Šventės organizatoriai – LLS – su pareikštu ieškiniu nesutinka. Jos atstovai teismui nurodė, kad šventę Sereikiškių parke organizavo kartu su Vilniaus miesto savivaldybės Kultūros ir ugdymo departamentu, kai gavo savivaldybės administracijos leidimą.

Pasak LLS, iš bendrovės „Disona“ už 2 tūkst. Lt buvo išnuomoti du tokie batutai, tačiau buvo pastatytas tik vienas – „Teletabiai“. Juo žaisti į šventę susirinkę vaikai galėjo nemokamai.

LLS teigia, kad batuto priežiūrą turėjo užtikrinti jį išnuomojusi bendrovė „Disona“.

Tuo tarpu šios bendrovės atstovas teisme stebėjosi LLS teiginiais ir aiškino, kad atsakomybę dėl batuto priežiūros turėtų prisiimti šventės organizatoriai.

„Padarėme gera LLS – jausdami nuolankumą tuo metu valdžioje buvusiam vicemerui, batutus nemokamai atvežėme į parką, o už nuomą paėmėme simbolinį mokestį, – kalbėjo bendrovės atstovas. – Mes neturime prisiimti atsakomybės, nes batutą perdavėme atsakingiems žmonėms, nemanėme, kad jis bus paliktas be priežiūros“.

„Disonos“ atstovas teigė, kad batutas nėra atrakcionas ir nepriskiriamas prie potencialiai pavojingų įrenginių. Pasak jo, nelaimė galėjo nutikti tik dėl mergaitės neatsargumo.

Be to, jis pažymėjo, kad šventės organizatoriai nebuvo gavę leidimo iš seniūnijos: „Būdami valdžioje nesusitvarkė dokumentų iki galo ir patys yra dėl to kalti“.

Kad ieškinys turėtų būti atmestas, įsitikinę ir Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Kultūros ir ugdymo departamento atstovai. Jie nurodė, kad nebuvo nei batuto savininkai, nei valdytojai – dėl „Teletabių“ pristatymo, montavimo ir priežiūros su „Disona“ tarėsi LLS.

Tuo tarpu į bylą trečiuoju asmeniu įtraukta savivaldybės Vaiko teisių apsaugos tarnyba mano, kad nepilnametės mergaitės ieškinys turėtų būti patenkintas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją