Mokslininkų parengtose tyrimo išvadose patariama nepalikti įjungtų lempučių neribotą laiką – ypač tokiu atveju, jei tokia lemputė veikia virš žmogaus galvos. Pasirodo, kad energiją taupančios lemputės šviesdamos į aplinką išskiria nuodingų medžiagų.

Berlyno „Alab“ laboratorijoje tyrimus atlikęs Peteris Braunas teigia: „Svarbu tokias kancerogenines medžiagas laikyti kuo toliau nuo žmonių“.

Po Europos Sąjungos priimtos direktyvos, tokios lemputės imtos plačiai naudoti visoje Europoje. Iki 2011 metų pabaigos ES pareigūnai norėtų visiškai atsisakyti įprastų elektros lempučių.

Mokslininkai iš Vokietijos tvirtina, kad įjungus elektros energiją taupančias lemputes į aplinką pradedami išskirti net keli kancerogeniniai chemikalai ir toksinai. Tarp jų mokslininkai mini fenolį, naftaleną ir stireną.

Vokietijos inžinierių federacijos atstovas Andreasas Kirchneris teigia: „Apie tokias lemputes susiformuoja elektrinis smogas. Aš, asmeniškai, tokias lemputes naudoju labai nuosaikiai. Jos neturėtų būti naudojamos prastai vėdinamose patalpose ir tikrai neturėtų degti virš galvų“.
Britų ekspertai tvirtina esą būtina atlikti daugiau tyrimų, ir tik tada sėti paniką tarp vartotojų.

Jungtinės Karalystės aplinkos apsaugos departamento specialistai tvirtina, kad energiją taupančios lemputės yra visiškai saugios, nors ir neslepia, kad jų sudėtyje yra maži kiekiai gyvsidabrio, kuris, sudužus stiklui, patektų į aplinką. Departamento tinklalapyje skelbiama: „Energiją taupančios lemputėms žmonėms pavojaus nekelia. Nors jų sudėtyje ir yra gyvsidabrio, iš nepažeistos lemputes į aplinką jis nepateks“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją