Galima lažintis, kad tik reto išvykstančiojo lagamine guli kremas nuo saulės, sako gydytojai. Įsibėgėjant aktyviam atostogų sezonui šiltuose kraštuose žmonės įspėjami, kad jau metas imtis saugoti odą.

Anot gydytojų, per pastarąjį dešimtmetį sergančiųjų odos vėžiu Lietuvoje padvigubėjo.

„Vykstant atostogauti būtina prisiminti, kadangi ta ozono skylė didėja. Kaip mes juokaujame, deja, apsauginiais kremais ozono skylės patepti negalime“, – sakė Santariškių klinikų Dermatovenerologijos centro direktorė doc. Dr. Matilda Bylaitė.

Dažnai keliaujantiems į šiltus kraštus odą tikrintis patariama bent kartą per metus, ypač saulei atvirus veidą ir kaklą. Juo labiau kad sergančiųjų daugėja – kasmet odos vėžys nustatomas daugiau kaip dviem tūkstančiams žmonių, iš jų poros šimtų, arba vieno lėktuvo keleivių, gyvybių išsaugoti nepavyksta.

Labiausiai juo susirgti gresia tiems, kurie daug laiko praleidžia saulėje, ypač vaikams, tiems, kurie yra bent kartą stipriai nudegę, dažnai lankosi soliariumuose ar turi daug apgamų.

„Apgamas pradėjo keistis, jums pasirodė, kad jis keičiasi, tai yra parodymas, kad turite eiti pas gydytoją dermatologą. O keistis jis gali: gali keisti spalvą, pašviesėti, padidėti, pamažėti. Kelti nerimą turi, jei pradeda pakraujuoti, kelti skausmą, atsiranda rausvas lankelis aplink apgamą“, – aiškino gydytoja dermatologė Rūta Šidlauskienė.

Gydytojai sunerimę, kad ne mažiau nei saulė bėdos pridaro ypač populiarėjantis apgamų šalinimas.

„Jeigu apgamas pašalinamas netinkamu metodu, yra rizika, kad ten toliau vyks pakitimai, tai gali būti paskui pasekmės, kad liga paskui išplis ir nebus laiku paskirtas gydymas pacientui, kuris gali pacientą išgydyti arba padėti išgyventi ilgiau“, – sakė Onkologijos instituto dermatovenerologas Viktoras Sidorovas.

Anot gydytojų, laiku nustačius odos vėžį galimybė pasveikti – beveik šimtaprocentinė. Tačiau kol kas į ligonines dauguma kreipiasi ligai jau įsibėgėjus.