Pasak priklausomybių psichiatro Dariaus Diržio, ilgą laiką Lietuvoje tebuvo žinoma priklausomybė nuo rūkymo, alkoholio ir narkotikų.

Tačiau visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje, realiai egzistuoja ir kiti liguisti elgsenos sutrikimai - priklausomybė nuo sektų ir kultų, patologinis kolekcionavimas, priklausomybė nuo žaidimų bei lošimų, valgymo, seksualiniai sutrikimai.

Yra dar priklausomybių formos, padiktuotos laiko - besaikis pirkimas, internetomanija ir kt.

Visas šias priklausomybes, anot gydytojo D.Diržio, vienija trys bruožai. Pirmasis - žmogus atskiriamas nuo visuomenės, antrasis - išsekimas psichologiškai ir fiziškai, trečiasis - pririšimas prie tam tikro objekto arba reiškinio.

"Kai šie skirtingi potraukiai sujungiami į vieną - priklausomybių - sritį lemia tai, jog organizme vystosi panašūs biocheminiai sutrikimai", - dienraščiui aiškino gydytojas D.Diržys.

Pasak jo, organizme yra kelios biocheminės sistemos, kurios glaudžiai susijusios su hormonų, vitaminų pusiausvyra ir panašiai. Biocheminiai sutrikimai ypač greitai prasideda svyruojant emocijoms. Pavyzdžiui, lėtinių lošėjų emocijos svyruoja smarkiai - kai išlošia - jaučiasi euforiškai, bet nesugeba adaptuotis ir lošia toliau. Pralošus emocijos pasikeičia: linkstama į depresiją.

Emociniai kraštutinumai žmogų išmuša iš psichologinės pusiausvyros ir jis laipsniškai tampa liguista asmenybė. Tačiau emocijų kaitaliojimasis skatina toliau lošti.

"Adrenalino siekis yra ketvirtas žmogaus įgimtas instinktas po valgio, miego, lytinių santykių", -pabrėžė D.Diržys. Jo teigimu, žmogus gimsta su siekiu patirti euforiją.

Anot D.Diržio, priklausomybėmis sergantys žmonės ne visada į medikus kreipiasi patys. Dažniausiai tuo susirūpina artimieji. Gydant visų pirma mėginama izoliuoti nuo aplinkos ir atstatyti normalia fizinę, o vėliau - ir psichologinę būseną.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją