"28-ajame JAV vyriausybės pranešime apie rūkymą ir sveikatą teigiama, kad rūkymas pažeidžia beveik kiekvieną kūno organą, bet kurioje amžiaus grupėje, šioje šalyje ir visame pasaulyje, - teigė nespecializuotas chirurgas Richardas Carmona (Ričardas Karmona). - Visi žino, kaip kenkia rūkymas, tačiau iš tiesų jis kenkia dar labiau".

Be jau žinomų vėžio, širdies ir kraujagyslių bei plaučių ligų, rūkymas taip pat sukelia pilvo aortos aneurizmą, diabeto komplikacijas, žaizdų infekcijas ir vaisingumo sutrikimų, teigė R. Caroma spaudos konferencijoje Vašingtone.

Prieš 40 metų, kai nespecializuotos chirurgijos biuras paskelbė pirmąją ataskaitą apie rūkymą, buvo nurodomos tik trys ligos: plaučių ir gerklų vėžys bei chroniškas bronchitas.

"Dabar mes žinome, kad cigarečių dūmuose esantys toksinai patenka visur, kur teka kraujas", - teigė R. Carmoma.

Jis pridūrė, kad šio įpročio atsisakymas iš karto pradeda teigiamai veikti sveikatą.

"Buvusių rūkalių kūnuose prasideda įvairūs pokyčiai, kurie vyksta ištisus metus, - teigė chirurgas. - Pagerėja širdies veikla, kraujo cirkuliacija ir sumažėja rizika gauti širdies smūgį, insultą ar susirgti plaučių vėžiu.

Rūkantys vyrai vidutiniškai gyvena 13,2 metų trumpiau nei nerūkantys vyriai, o rūkančios moterys gyvena maždaug 14,5 metų trumpiau.

Pranešime taip pat teigiama, kad kiekvienais metais 440 tūkst. amerikiečių miršta nuo rūkymo sukeltų ligų. Šis įprotis kiekvienais metais Jungtinėms Valstijoms kainuoja 157 mlrd. JAV dolerių - 75 mlrd. gydymui ir 82 mln. produkcijos nuostolių.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją