Pasijuto apvogta

"Niekaip nesuprantu, kas mūsų šalyje vyksta. Visur skelbiama, kad medicinos paslaugos yra nemokamos, tačiau realybė tokia, kad gydymo įstaigose paskutinį kailį gali nulupti", – apmaudo neslėpė garbaus amžiaus moteris.

Sunegalavusi ji kreipėsi į Klaipėdos sveikatos priežiūros centrą pas savo šeimos gydytoją. Ši jai paskyrė penkių kartų gydymą lašeline.

"Vaistus nusipirkau, įsigijau tas lašelines, man tik reikėjo, kad kas nors jas prijungtų, todėl ir vėl atėjau į savo polikliniką. Ir joje pasijutau tarsi apvogta, nes už vieną dūrį į veną turėjau sumokėti beveik 15 litų", – kraupo L.Macijauskienė.

Už vaistus ji sumokėjo 83 litus, o už tai, kad jai penkis kartus būtų pastatyta lašelinė, – dar 74 litus.

Moteris graudinosi pasakodama, jog yra pensininkė ir jos mėnesio pajamos siekia vos 630 litų.

Laukia skundo

"Gyvenu viena, reikia mokėti ir už šildymą, ir už šiukšles. Tie 74 litai man labai dideli pinigai. Sutikčiau mokėti už lašelinės prijungimą, tačiau logiška, kad tai turėtų kainuoti penkis ar šešis litus, bet ne penkiolika", – dėstė klaipėdietė.

Ji paskambino Klaipėdos teritorinės ligonių kasos direktoriui Alfridui Bumbliui, o šis pasiūlė parašyti skundą ir patikino, kad jį ištirs.

A.Bumblys dienraščiui "Klaipėda" aiškino, kad jei šeimos gydytojas pacientui paskyrė lašelinę, asmens sveikatos priežiūros įstaigoje ji turi būti prijungta nemokamai.

"Tačiau jei išrašė vaistų, bet lašelinės nepaskyrė, tuomet už jos prijungimą teks susimokėti. Laukiame, kol ši moteris parašys mums skundą ir tuomet aiškinsimės, ar gydymo įstaigą teisėtai iš jos paėmė pinigus", – tvirtino A.Bumblys.

Moka, nes užima vietą

Klaipėdos sveikatos priežiūros centro vyriausiojo gydytojo pavaduotojas medicinai Vladimiras Popovas teigė, jog klaipėdietė turėjo susimokėti, nes lašelinės prijungimas yra įstaigos vadovų įsakymu įtrauktas į mokamų paslaugų sąrašą.

"Pati lašelinė yra nemokama, tačiau injekcija į veną – mokama paslauga. Lašelinės pastatymas atima labai daug laiko, apie 40 minučių. Žmogus turi gulėti, tad užima vietą, pacientą turi stebėti slaugytojos", – aiškino V.Popovas.

Paklaustas, kodėl lašelinės prijungimas kainuoja beveik 15 litų, o ne perpus pigiau, pašnekovas tvirtino, jog tokie skaičiai tikrai nenuleisti iš lubų, o numatyti įstatymuose.