Dalyje pasaulio valstybių, pavyzdžiui, Skandinavijoje, kai kuriems pacientams jie yra kompensuojami.

„Viagrą“ keičia pigesni pakaitalai

Kaip teigė buvęs sveikatos apsaugos ministras, Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys Algis Čaplikas, lytinis gyvenimas yra svarbi šeimos gyvenimo dalis, kuri turi įtakos tiek vyrų, tiek moterų sveikatai. Be to, žinant mūsų demografinius rodiklius, toks valstybės rūpestis visai logiškas.

„Kokybiškas lytinis gyvenimas turi įtakos ir žmonių tarpusavio santykiams, o savo žmonių psichikos sveikata turime rūpintis. Todėl manau, kad tai sveikintinas pasiūlymas. Manau, tiek Seimo nariai, tiek Vyriausybė supras šio dalyko svarbą ir tikrai nebus didelio ginčo“, - svarstė parlamentas. Anot jo, finansinė šio klausimo pusė neturėtų trukdyti priimti teigiamą sprendimą.

Gana ilgai erekcijos sutrikimams gydyti buvo naudojamas tik vienas gerai žinomas preparatas – „Viagra“, kuris dėl savo kainos buvo prieinamas ne visiems. Tačiau pasibaigus vaisto patentinės apsaugos terminui atsirado daug pigesnių generinių preparatų. Pavyzdžiui, pakuotė „Viagros“ vaistinėse kainuoja iki 150 Lt, o jos pakaitalų kainos svyruoja nuo 14 iki 50 Lt.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) duomenimis, pernai žmonės nupirko gerokai mažiau vaistų nei užpernai, tačiau potenciją skatinančių vaistų pardavimai išaugo net du kartus. 2009 m. jų buvo parduota beveik 18 tūkst. pakuočių, pernai – beveik 40 tūkst.

Britanijos dietologų asociacijos specialistai tvirtina, kad vyrų potencija visame pasaulyje mažėja dėl mitybos pokyčių. Visi rafinuoti angliavandeniai, kurių, pavyzdžiui, yra baltoje duonoje, mažina seksualinį potraukį. Taip yra todėl, kad tokie produktai per greitai išskiria cukrų, o suvartojus didelį kiekį cukraus, po kurio staigiai sumažėja energijos lygis, t. y. intymiems santykiams tiesiog gali nebelikti jėgų. Be to, cukrus didina estrogeno kiekį ir mažina testosterono kiekį vyrų organizme. Taip pat neigiamą poveikį potencijai turi antsvoris, dėl kurio lėtėja medžiagų apykaita bei kraujo cirkuliacija.

Pagaliau seksualinį potraukį mažina ir įvairiausi šiuolaikiniai vaistai, pavyzdžiui, pašalinantys peršalimo simptomus, taip pat vaistai nuo skausmo.

Seksologas: lytinis gyvenimas – viena iš būtinų šeimos sudedamųjų dalių

Seksologo Viktoro Šapurovo teigimu, Skandinavijos šalyse šie vaistai kompensuojami pacientams, kuriems erekcija sutrikusi dėl stuburo traumų, po insulto ir dėl kitų rimtų ligų.

„Nors dažnai potencijos sutrikimams „nurašomos“ visos gyvenimo problemos, iš tiesų erekcijos sutrikimu vadinamas nepakankamas varpos standumas. Lietuvoje šio sutrikimo paplitimas netirtas, tačiau pagal pasaulinę statistiką nuo 40 metų amžiaus erekcijos sutrikimų dažnumas siekia apie 40 proc. ir su kiekvienu amžiaus dešimtmečiu šis procentas išauga apie 10 punktų. Erekcija gali sutrikti dėl įvairių traumų ir ligų, pavyzdžiui, diabeto, išeminės ligos, hipertenzijos, alkoholizmo ir daugelio kitų. Tai organiniai erekcijos sutrikimai. Kita grupė erekcijos sutrikimų atsiranda dėl psichologinių priežasčių“, - aiškino pašnekovas.

Dėl anatomijos ypatumų kraujas į lytinį vyro organą pristatomas labai vingiuotomis kraujagyslėmis, todėl, esant nepakankamai kraujotakai, erekcija sutrinka. Pavyzdžiui, nuo vaikystės cukralige sergantys jaunuoliai erekcijos problemų turi jau nuo 20 metų. Nustatyti, ar sutrikusi kraujotaka, galima šiuolaikine aparatūra. Potenciją, ypač vyresnių vyrų, veikia ir stresas, o jauni vyrai prisidaro sau potencijos problemų pernelyg dažnai keisdami partneres.

„Vyro sugebėjimas atlikti lytinį aktą yra vienas svarbiausių dalykų jo gyvenime, tiek pat svarbus, kaip ir karjera. Jei vyrui nesiseka lytinis gyvenimas, jis labai išgyvena. Kartais tai tampa net savižudybės motyvu. Be to, lytinis gyvenimas – viena iš būtinų šeimos sudedamųjų dalių. Ji ne mažiau svarbi, kaip dvasinis ir jausminis artumas. Sėkmingas lytinis gyvenimas – abiejų partnerių džiaugsmas, nors ir ne vienintelis, bet svarbus laimės elementas. Jei šios laimės nėra, nukenčia ir kitos bendro gyvenimo dalys, todėl po kurio laiko iškyla pavojus šeimai“, - tikino V. Šapurovas.

Jeigu būtų mediko valia, šiuos vaistus esą nemokamai gautų visi nelaimingi vyrai, taip pat vyrai, kuriems nesiseka karjera ir kuriais skundžiasi jų moterys.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)