Aptiko rimtų pažeidimų


Vakar Klaipėdos teritorinė ligonių kasa į pokalbį pakviestiems gydymo įstaigų atstovams negailėjo pylos. Daugiausia jiems kliuvo už neteisėtai iš ligonių imamas priemokas.


Pastaruoju metu buvo patikrinta nemažai Klaipėdos gydymo įstaigų. Kaip sakė Klaipėdos teritorinės ligonių kasos (TLK) direktorius Alfridas Bumblys, daugelyje įstaigų aptikta nemažai pažeidimų: imamos neteisėtos priemokos, blogai informuojami pacientai.


Labiausiai nuo tikrintojų kliuvo uostamiesčio ligoninėms, nors būtent jų vadovai susitikime ir nedalyvavo. Tačiau A.Bumblys įspėjo, kad su vadovais laukia atskiras rimtas pokalbis.
Pasak TLK direktoriaus, iš patikrintų trijų Klaipėdos ligoninių geriausia situacija užfiksuota Jūrininkų ligoninėje. Tikrintojai aplenkė tik Vaikų ligoninę.


Konkretūs ligoninėse aptikti pažeidimai neįvardyti. Tačiau patikinta, kad jie – gana rimti. Apie rastus pažeidimus bus informuoti gydymo įstaigų steigėjai – Sveikatos apsaugos ministerija ir Klaipėdos savivaldybės taryba.


Sužino tik iš mediko


Patikrinimai pradėti ir uostamiesčio sveikatos priežiūros įstaigose. Nors vengta konkrečių įstaigų pavadinimų, tačiau tikrintojai akcentavo medicinos centrą "Salvija".


Kuo ji taip užrūstino? Pasak A.Bumblio, pacientai skundžiasi, kad šioje gydymo įstaigoje už visas paslaugas imamos neteisėtos priemokos. Patikrinimas šiuos skundus patvirtino.


Kaip sakė TLK Kontrolės ir ekspertizės skyriaus vyriausiasis specialistas Gediminas Jankus, tikrinamose gydymo įstaigose į pateikiamą informaciją pasistengta pažiūrėti paciento akimis.
"Informacija turi būti iškabinta ne tik matomoje vietoje, bet ir pateikiama žmogui suprantama kalba. Jis turi suprasti, kada ir kokiomis aplinkybėmis paslaugą gaus mokamai arba nemokamai", – aiškino G.Jankus.


Reali situacija byloja, kad apie mokamas paslaugas pacientai sužino tik iš mediko lūpų.
"Nuo šiol gavus bet kokį raštišką gyventojo skundą, patikrinimo rezultatai bus siunčiami steigėjams", – patikino A.Bumblys.


Artimiausiu metu šie duomenys bus pateikiami ir TLK tinklalapyje.


Gydytojai kaltino sistemą


Pasak A.Bumblio, su gydymo įstaigomis sudarytose sutartyse aiškiai nurodyta, kad iš pacientų negalima imti jokių priemokų, jei paslauga apmokama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo.
Šiemet sudarant sutartis šis punktas buvo ypač akcentuojamas.


Paskelbti karą dėl priemokų gydymo įstaigoms nuspręsta po ministerijos nurodymo. Klaipėdos TLK darbuotojai taip pat pastebi, kad gerokai padaugėjo pacientų skundų.


Tačiau susitikime dalyvavę gydytojai atkreipė dėmesį, kad priemokos egzistuoja visose gydymo įstaigose. Imtis tokios taktikos dažnai verčia ydinga Lietuvos sveikatos apsaugos sistema.
Kur kreiptis dėl priemokų?


Susidūręs su priemokos problema žmogus turėtų kreiptis į gydymo įstaigos administraciją.
Nepavykus išspręsti situacijos, patariama kreiptis į teritorinę ligonių kasą.