Trečiadienį SRK balsuojant, kurį iš alternatyvių įstatymų projektų siūlyti Seimui, už kiekvieną jų balsavo po tris Seimo narius, tad lėmė komiteto vadovo konservatoriaus Antano Matulo, pasisakiusio už konservatyvųjį projektą, balsas.

Konservatorė Vida Marija Čigriejienė, motyvuodama galimu intereso konfliktu, nuo klausimo svarstymo nusišalino, o Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas Gediminas Navaitis paskelbė balsavime nedalyvaujantis.

SRK sprendimu parlamentui teikiamas svarstyti "darbietės" Dangutės Mikutienės parengtas Dirbtinio apvaisinimo įstatymo projektas, kuriuo draudžiama lytinių ląstelių donorystė ir apvaisintų lytinių ląstelių šaldymas.

Į šalį komitetas atideda buvusio sveikatos reikalų ministro liberalcentristo Algio Čapliko inicijuotą Pagalbinio apvaisinimo įstatymo projektą, kuris įteisina tiek lytinių ląstelių donorystę, tiek apvaisintų ląstelių šaldymą.

Tačiau pagrindinį sprendimą, kurią alternatyvą rinktis, priims Seimas, balsuodamas dėl trečiadienį priimtų SRK išvadų, kuriuo vienas projektas atmestas, o kitam "uždegta žalia šviesa".

Liberalųjį projektą gynę parlamentarai tvirtino, jog naudingesnis moteriai, be to, šeimai palieka teisę elgtis pagal savo pasaulėžiūrą.

"Šeima pagal savo vertybinę skalę pasirinks savo variantą, mes neturime jokios moralinės teisės spręsti, kaip elgtis šeimai su šia liga", - sakė komiteto narė Agnė Zuokienė.

Konservatyvusis projektas komitete diskusijų nesusilaukė, jo iniciatorei D.Mikutienei nusprendus projekto nepristatyti.

"Darbiečių" siūlomas projektas draudžia tiek lytinių ląstelių donorystę, tiek embrionų šaldymą. Įstatymo projektu siūloma nustatyti, kad embrionų turi būti sukurta tiek, kiek vienu metu jų bus perkelta į gimdą, ir jų skaičius negali viršyti trijų.

A.Čapliko teikiamu įstatymo projektu leidžiama ir vyriškų, ir moteriškų lytinių ląstelių donorystė, o apvaisintos lytinės ląstelės galėtų būti laikomos užšaldytos iki penkerių metų.

Skiriasi ir maksimali moters amžiaus, kuriai gali būti atliktas dirbtinis apvaisinimas, riba - A.Čapliko teikiamu įstatymo projektu dirbtiniu būdu pastoti būtų leidžiama ne vyresnei kaip 50 metų moteriai, "darbiečių" - ne vyresnei kaip 45 metų.

Lietuvoje iki šiol nėra įstatymo, kuris reglamentuotų dirbtinį apvaisinimą. Pagalbinio apvaisinimo procedūras teikia tik privačios medicinos įstaigos, kurios vadovaujasi 1999 metų sveikatos apsaugos ministro įsakymu "Dėl Dirbtinio apvaisinimo tvarkos patvirtinimo".

Jame numatomas moters dirbtinis apvaisinimas tik sutuoktinio lytinėmis ląstelėmis, taip pat nustatyta, kad tokiu būdu gali būti apvaisinamos ne vyresnės kaip 45 metų amžiaus moterys.

Kol pagalbinis apvaisinimas nėra įtvirtintas įstatymu, nevaisingos šeimos negali iš valstybės tikėtis gydymo išlaidų kompensavimo.

Lietuvoje oficialaus nevaisingumo registro nėra. Remiantis Statistikos departamento duomenimis, vaikų neturi daugiau nei 55 tūkst. vaisingo amžiaus (18-49 metų) šeimų, tuo metu epidemiologiniais skaičiavimais, Lietuvoje yra apie 50 tūkst. nevaisingų šeimų, ir kasmet jų padaugėja 2 tūkst.

Vaisingumo asociacija kviečia Liberalų sąjūdį apsvarstyti G.Navaičio narystės partijoje klausimą

Vaisingumo asociacija skelbia, kad Seimo Sveikatos reikalų komitetui priklausančio liberalo Gedimino Navaičio sprendimas smarkiai įskaudino tūkstančius nevaisingų Lietuvos porų. Parlamentaro nuostata, neparemti liberalaus Pagalbinio apvaisinimo įstatymo projekto, pasak asociacijos, prieštarauja sveikam protui ir užkerta kelią vaisingumo problemų turinčioms šeimoms tikėtis kiek įmanoma pažangesnio gydymosi.

„Apgailestaujame, kad balsavimo rezultatus nulėmė liberalo parlamentaro Gedimino Navaičio neapsisprendimas. Programinių Liberalų sąjūdžio nuostatų nesilaikymas verčia abejoti šio asmens politinėmis pažiūromis. Partija savo programoje deklaruoja paramą nevaisingoms šeimoms. Kreipiamės į Liberalų sąjūdį, prašydami atkreipti dėmesį į savo nario poelgius ir įvertinti jo narystės partijoje svarbą“, – rašoma Vaisingumo asociacijos pranešime spaudai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją