Saulės spinduliai skatina melanomos – baisiausio odos vėžio – atsiradimą. Apie tai, ar verta artėjant pavasariui nerimauti daug apgamų turintiems žmonėms, kalbamės su Medicinos diagnostikos ir gydymo centro bei Onkologijos instituto gydytoju onkologu Jonu Rėklaičiu.

- Ar iš tiesų melanoma yra dažna ir nepagydoma liga, kuri gali prasidėti nuo apgamo?

- Netiesa. Melanoma nėra dažnas onkologinis susirgimas. Kitas klaidingas įsitikinimas yra tai, kad ja gali susirgti turintieji apgamų. Melanoma gali atsirasti ir kituose žmogaus organuose. Tačiau tai beveik nepagydomas onkologinis susirgimas. Manyčiau, reikia kalbėti apie kitą problemą – odos vėžį, kuris daug dažnesnis ir kurį laiku diagnozavus mūsų onkologai gali išgydyti visiškai.

- Tačiau melanoma todėl ir kelia didžiausią baimę, kad yra beveik neišgydoma. Kaip reikia gyventi norint išvengti šio susirgimo, juolab žinant, kad giminėje kas nors mirė būtent nuo jo?

- Melanomos baimė suprantama, nes tai labai agresyvi piktybinio susirgimo forma. Tačiau teigti, kad ji genetiškai paveldima, jokiu būdu negalime. Tvirtinti, kad didžiausias pavojus kyla tiems, kas turi daug apgamų, taip pat negalima, nes tai neįrodyta. Kodėl susergama, vis dar nežinome. Sakyčiau, tokia jau likimo valia. Aišku viena, kad didesnis pavojus yra šviesaus gymio žmonėms. Labai kenkia stiprūs nudegimai saulėje. Mėgstantieji degintis turi suvokti, kad ruda odos spalva – tai apsauginė organizmo reakcija. Tokiu būdu mūsų kūnas ginasi nuo to, kas jam kenksminga. Žinoma, kad afrikiečiai beveik neserga odos vėžiu ir melanoma, nes jų oda prisitaikė. Šiaurės šalių gyventojai turėtų būti labai atsargūs, ypač mėgstantieji keliauti į tolimas Pietų šalis.

- Koks jūsų požiūris į soliarumus? Juk juose lankosi ir seni, ir jauni.

- Pirmi soliariumai buvo sukurti tam tikroms odos ligoms gydyti. Deja, dabar jų naudojimas padaro daug žalos. Man gaila ir baisu matyti soliariumuose dirbančias jaunas merginas. Nuolatinis odos svilinimas nieko gero neduoda. Dar blogiau, kai į soliariumus eina brandaus amžiaus ar pagyvenę žmonės. Jie ypač pakenkia savo odai, nes vyresniųjų oda sausesnė ir jautresnė, tad atsiranda daugiau raukšlių. Prisiminkime, kaip gyveno mūsų protėviai. Vasarą būdavo dėvimi balti lininiai marškiniai, moterys ryšėdavo baltas skareles, pusnuogiai jie tikrai nevaikščiojo.

- Ar patartumėte naudoti kremus, apsaugančius nuo saulės poveikio? Sakoma, kad jie gali taip pat pakenkti odai.

- Apsauginiai kremai – geras dalykas. Būtinai reikia juos naudoti. Ypač šviesios, jautresnės saulei odos žmonėms. Juk žmonės nuo senų senovės naudojo natūralias apsaugos priemones: tepdavosi purvu, riebalais, sumedžiotų žvėrių krauju.

- Kas jus, kaip onkologą, stebina kalbant šia tema?

- Nors ir teigiu, kad turint daugiau ar mažiau apgamų nereikia baimintis dėl piktybinių susirgimų, būnu priblokštas, kai pamatau išvešėjusią melanomą ar odos vėžį dėl paprasčiausio aplaidumo. Net aukštąjį išsilavinimą turintys žmonės ne visada kreipiasi į gydytojus. Vyrai dažnai ateina tik tada, kai pamato kraują ant marškinių, nes nugaroje sunku pastebėti, kas vyksta. Būna, kad ir ant pilvo žmogus nesugeba pamatyti išvešėjusio delno dydžio apgamo. Tokiais atvejais trūksta žodžių. Liga būna smarkiai pažengusi, o medikai tada jau bejėgiai. Taigi pulti į paniką dėl atsiradusio mažo apgamėlio nereikia, bet būtina mylėti save. Ir jei kyla įtarimas, reikia skubėti pas specialistus. Beje, 94 proc. odos vėžio būna ant veido. Tad nepastebėti, kad kas nors ne taip, manau, neįmanoma.

- Teigiama, kad įtartino apgamo geriau neliesti. Esą išoperavus galima prisišaukti bėdos.

- Netiesa. Laiku išoperavus galima gyventi kad ir šimtą metų. Nusprendusieji atsisakyti operacijos, neturi jokių šansų išlikti, nes vienintelis melanomos gydymo būdas yra chirurginė operacija.

- Ar tiesa, kad turintieji daugiau nei 100 apgamų patenka į rizikos grupę?

- Netiesa. Melanoma gali susirgti ir vos kelis apgamus turintis žmogus. Vis dėlto reikia pasakyti, kad dėl melanomos yra per daug panikos. Šis susirgimas nėra toks dažnas kaip kiti vėžiai. Esmė ta, kad šis susirgimas – rezonansinis. Liga pasiglemžia gana jaunus žmones. Per pastaruosius aštuonerius metus užregistruota 250 susirgimų, kurių pusė buvo mirtini. O kiti onkologiniai susirgimai nusineša daug daugiau gyvybių. Todėl būtinai liepiu moterims pasitikrinti krūtis, o vyrams – susirūpinti prostata. Tai daug svarbiau nei pulti į paniką dėl apgamėlio.

- Tačiau ne kartą teko girdėti, kad medikai liepia išsioperuoti kuo daugiau apgamų. Tada esą galėsi ramiau gyventi.

- Nepamirškime, kad yra labai daug privačia praktika užsiimančių plastinės chirurgijos specialistų. Kas galėtų paneigti, kad taip siekiama didesnio pelno? Mane asmeniškai ir juokina, ir piktina, kai reklamuojamos operacijos, nepaliekančios randų. Taip nebūna. Net ir nuo mažiausio odos pažeidimo lieka randai. Kita problema, kad ne visada išoperuoti apgamai tinkamai ištiriami, nes tai brangiai kainuoja ir reikia patyrusio specialisto.

PATARIMAI

Jei norite išvengti odos vėžio:
• stebėkite savo odą,
• nesideginkite saulėje,
• naudokite apsauginius kremus,
• pamatę, kad apgamas keičia formą, pradeda kraujuoti ar šlapiuoti, būtinai apsilankykite pas gydytoją.