Nacionalinio kraujo centro (NKC) organizuojamame renginyje žada dalyvauti gausus būrys neatlyginamų kraujo donorų iš viso Lietuvos, donorystės judėjimo rėmėjų, medikų, Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai bei Seimo nariai.

Pasak Nacionalinio kraujo centro pranešimo spaudai, neatlyginamos kraujo donorystės rėmėjams bus įteiktos NKC padėkos, jiems koncertuos Valstybinis Vilniaus kvartetas.

"Ir toliau bus siekiama skatinti šalies gyventojus tapti neatlygintinais kraujo donorais. Tai sudarys galimybę aprūpinti gydymo įstaigas kokybiškesniais ir saugesniais kraujo komponentais bei prisidės ir prie pilietinės visuomenės formavimo", - rašoma NKC pranešime spaudai.

Šiuo metu dauguma kraujo donorų Lietuvoje gauna daugiau kaip 50 litų piniginę kompensaciją už sugaištą darbo dieną. Europos Sąjungos (ES) direktyvose rekomenduojama nutraukti mokėjimus už kraują, tačiau, anot specialistų, baimintis, kad nebeliks donorų, nevertėtų, nes tai bus daroma palaipsniui.

Neatlygintinai kraują duodantys donorai neturi motyvo nuslėpti savo ligas, jų kraujas yra saugesnis, kokybiškesnis. Dėl šios priežasties daugelis civilizuotų šalių jau seniai skatina neatlygintiną kraujo donorystę.

Donorai, siekiantys gauti pinigų už kraują, dažnai net žinodami, jog dėl sveikatos būklės jie negali būti donorais, apklausose to nepripažįsta ir gali sukelti didelę grėsmę kitų žmonių sveikatai.

Pasaulio sveikatos organizacijos dokumentuose pabrėžiama, kad neatlygintinos, altruizmu grindžiamos donorystės plėtra - gerokai efektyvesnis būdas sumažinti kraujo perpylimų metu perduodamų infekcijų grėsmę, negu donorų kraujo tyrimai.

Manoma, jog Lietuvoje maždaug 5-10 proc. gyventojų turėtų tapti nemokamais donorais, tada šalies gydymo įstaigos būtų pakankamai aprūpintos kraujų bei iš jo gaminamais preparatais.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją