Už 100 tūkstančių litų įsigytas rankinis gama spinduliuotės detektorius padeda beveik 100 procentų tikslumu nustatyti pažeistus limfmazgius, kad operuojant chirurginė intervencija padarytų kuo mažiau žalos.

"Iki šiol šalinant krūties naviką būdavo šalinami ir pažasties limfmazgiai, kaip pirmas naviko plitimo kelias. Moterims, kurių limfmazgiai nepažeisti, tai nebūtina procedūra", - teigė KMU Chirurgijos klinikos chirurgas habilituotas daktaras Algirdas Boguševičius.

Naująja diagnostine įranga nustačius, kad limfmazgiai nepažeisti, jų šalinti nereikia. Tokiu būdu pacientės išvengia pooperacinio traumatizmo, skysčių kaupimosi pažastyse, rankos tinimo, ribotos rankos funkcijos.

Medikai teigia, jog naujasis aparatas naudojamas operuojant ankstyvąsias vėžio stadijas.

KMU Klinikų įsigytas rankinis gama spinduliuotės detektorius taikomas ir gydant odos vėžį. Pasaulyje tai jau įprastinė procedūra, kurią mėginama taikyti ir kitų ligų diagnostikai, tačiau Lietuvoje tokio pobūdžio operacijos kol kas atliekamos tik Kauno medicinos universiteto klinikose bei Vilniaus universiteto Onkologijos institute.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją