Gripo epidemija skelbiama, kai sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 susirgimų 10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų. Vertindami sergamumą, kaip epideminį, visuomenės sveikatos centrai atsižvelgia į teritorijos sergamumo rodiklius, dinamiką ir kitus ypatumus.

Informaciją apie sergamumo lygį savivaldybės gydytojui perduoda visuomenės sveikatos centras ir teikia rekomendacijas dėl epidemijos savivaldybės teritorijoje skelbimo.

Savivaldybės administracijos direktorius, savivaldybės gydytojo teikimu, skelbia gripo epidemiją savivaldybės teritorijoje.

Paskelbusios epideminę situaciją savivaldybės gali priimti sprendimus dėl gripo ribojimo priemonių taikymo: rekomenduoti riboti masinius renginius ir laikinai uždaryti vaikų ugdymo įstaigas.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras informuoja, kad nors gripo sergamumo pakilimo laikotarpiu didžioji dalis sergančiųjų perserga lengva ligos forma, daliai žmonių liga gali pasireikšti sunkia forma. Gripas ypač pavojingas rizikos grupėms priklausantiems asmenims, sergantiems įvairiomis lėtinėmis ligomis. Skiepijimai yra specifinė ir efektyviausia profilaktikos priemonė, ypač rekomenduojama rizikos grupėms priklausantiems asmenims.

Kaip teigiama SAM pranešime spaudai, be specifinių apsaugos priemonių, gripo sezono metu taip pat rekomenduojama:

- vengti sąlyčio su sergančiais žmonėmis, kuriems pasireiškia gripo, ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų simptomai, stengtis išlaikyti ne mažesnį kaip vieno metro atstumą;

- vengti masinių žmonių susibūrimo vietų;

- dažnai plauti rankas su muilu ir vandeniu, po to jas nusausinti, esant galimybei dezinfekuoti;

- neliesti rankomis akių, nosies, burnos.

Susirgus, laikytis asmens higienos (užsidengti burną čiaudint ir kosint, naudoti vienkartines nosinaites, dažnai paluti rankas ir pan.), kol pasireiškia ligos simptomai vengti sąlyčio su sveikais žmonėmis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją