"Aš manau, visi suprantame, kad valdžiai reikia kažką prieš rinkimus visuomenei teikti. Netgi jeigu tai nebūtų priimta, pati diskusija rodytų valdžios norą ką nors duoti. Čia yra bėda, kai valdžia negali daugiau nieko pasiūlyti bent kiek racionalaus ir naudingo, tada sako, kad viena diena bus laisva. Čia yra pirkimas natūra, tik tai yra daroma ne valdžios, bet verslo sąskaita", - kalbėjo LPK prezidentas Bronislovas Lubys.

LPK viceprezidentas Jonas Guzavičius skaičiavo, kad viena darbo diena per metus sudaro 0,5 proc. metinio darbo laiko.

"Aš noriu atkreipti dėmesį į tokį dėsningumą, prieš kiekvienus savivaldybių rinkimus ta pati partija - Liberalų ir centro sąjunga vis teikia tokius populistinius (pasiūlymus - DELFI). Praėjusį kartą buvo kalėdinės atostogos. Dabar krizės laikotarpiu mūsų vyriausybinės institucijos metinį darbo laiką siūlo sumažinti 1 diena", - posėdyje kalbėjo jis.

J. Guzavičiaus tvirtinimu, dėl šio klausimo dar reikia diskutuoti ir ne bėda, jei sprendimas bus priimtas jau po savivaldybių rinkimų, pavyzdžiui, nuo balandžio.

"Šiuo klausimu yra labai daug atsiliepimų. Rutuliojasi mintis, kad šią dieną galima būtų sutapatinti su privalomuoju kasmetiniu sveikatos patikrinimu. Galbūt ne visi žino, kad dauguma darbininkiškų profesijų atstovams yra privalomieji kasmetiniai patikrinimai. Šiuo metu yra šiek tiek nerealu tai padaryti kaip prievolę", - dėstė LPK viceprezidentas.

Alytaus krašto pramonininkų konfederacijos prezidentas Antanas Andrulionis apskritai juokavo, gal reikėtų numatyti tris dienas per metus sveikatos "pataisymui": po gimtadienio, po Velykų ir po Joninių.

"Aš siūlyčiau tris sveikatos "taisymo" dienas padaryti, kaip siūlo medicina: po gimtadienio jubiliejaus, antrą dieną po Velykų, o trečią po Joninių. Jeigu rimtai žiūrint, ta viena diena, jeigu ji bus skelbiama kaip nedarbo diena, bus didžiulis nuostolis. Daugumoje įmonių darbdaviai yra
suinteresuoti, kad žmonės būtų sveiki ir reguliuoja, kada tikrinti sveikatą. Klausimas aiškiai išmestas į paviršių diskusijoms, tačiau tai yra neracionalu ir neapsimoka, nes daugelyje įmonių ir dabar yra tikrinama sveikata. Bet jeigu darysime sveikatos pataisymo dieną, tai reikėtų daryti
tris tokias dienas", - kalbėjo jis.

Kitas LPK viceprezidentas Mykolas Aleliūnas tvirtino, kad ir medikai skeptiškai vertina galimybes visapusiškai patikrinti sveikatą per vieną dieną.

"Medikai sveikina pačią idėją, kad nors vieną kartą per metus žmogus kompleksiškai pasitikrintų savo sveikatą, tačiau tai padaryti, kaip dabar pasiūlyta, yra nerealu. Tai yra kaip graži pasaka, nes to padaryti per vieną dieną neįmanoma: kardiologas vieną dieną priiminėja, rentgenas kitą dieną,
todėl reikia, kad įmonė tai spęstų pagal susitarimą", - sakė jis.

DELFI primena, kad šią Sveikatos apsaugos ministerijos iniciatyvą Vyriausybė svarstė pirmadienio pasitarimo. Galutinai dėl jos apsispręsti ketinama trečiadienį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją