Patekę į organizmą, narkotikai daro poveikį įvairioms smegenų sritims, nes tuo pačiu metu sąveikauja su daugeliu nervinių ląstelių, įvairių rūšių receptoriais skirtingose smegenų srityse. Kiekvienas narkotikas, kuriuo piktnaudžiaujama, turi savo specifinį veikimo mechanizmą smulkiausiose organizmo dalyse. „Peliukų vakarėlyje“ galima pamatyti, kaip įvairūs narkotikai trikdo natūralius organizme vykstančius procesus.

Narkotikų kontrolės departamentas direktorė dr. Audronė Astrauskienė aiškina, kad šiuolaikinis mokslas pateikia išsamesnius smegenų tyrimų duomenis ir keičia ankstesnį supratimą apie priklausomybę nuo psichoaktyviųjų medžiagų.

„Smegenys yra ypač svarbus ir sudėtingas žmogaus kūno organas, nuo kurio priklauso žmogaus psichika ir elgesys, kitų organų ir gyvybinės organizmo funkcijos. Piktnaudžiavimas narkotikais sukelia smegenų struktūrų, jų funkcijų pakitimus, lemiančius žmogaus psichikos ir elgesio sutrikimus. Patekę į smegenis stimuliuojantys narkotikai sukelia „audringą“ dopamino išsiskyrimą, kuris ne tik sukelia laikiną euforiją, bet ir lemia priklausomybės atsiradimą“, - teigia A. Astrauskienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją