Liga, kai nepaliaujamai, įkyriai užkrėstas kūno vietas niežti, užsikrėsti galima labai greitai, užtenka tik prisiliesti prie užsikrėtusiojo.

„Atsisėsi ant klozeto, ant kurio prieš tave sėdėjo sergantysis, ir jau gali atsistoti su niežinėmis erkėmis. Ne veltui Japonijoje visur įrengti ne sėdimi klozetai, o tupyklos. Ir pilvo raumenims sveikiau, ir kūnu neprisilieti prie nieko, nekyla pavojus ne tik niežais, bet ir kitomis ligomis užsikrėsti“, – sakė Panevėžio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjas Rimgaudas Markelis.

Didelio niežų plitimo pavojaus užkrečiamųjų ligų specialistas neįžvelgia. Susirgimo lygis šiemet, atrodo, neturėtų siekti 2009-aisiais buvusiojo, kai sergamumas šia liga Panevėžio apskrityje buvo du kartus viršijęs šalies rodiklius.

Pernai Panevėžio apskrityje užregistruoti 302 niežų atvejai. Daugiausia susirgusiųjų užregistruota Kupiškio, mažiausiai – Pasvalio rajonuose.
Dažnai šia užkrečiamąja liga suserga vaikai. R. Markelio teigimu, vaikų oda plona, ir niežinės erkutės įlenda bematant. Kolektyve užsikrėtus vienam mažyliui, pavojus kyla ir visiems kitiems vaikams.

Todėl ir ligos pavadinimas toks – niežai, nes ja sergant odą nepakenčiamai niežti, taip pat ji išberiama pūslelėmis. Užkratas gali plisti ne tik tiesioginio kontakto metu, bet ir per daiktus.

Tiems, kurie anksčiau nebuvo užsikrėtę niežais, pirmasis niežulys gali pasireikšti praėjus net kelioms savaitėms po užsikrėtimo. Tiems, kurie anksčiau buvo užsikrėtę niežais ir yra jautrūs erkei, niežulys gali prasidėti per keliolika valandų nuo užsikrėtimo. Inkubacinis ligos periodas gali trukti labai įvairiai, priklausomai nuo niežinės erkės vystymosi ciklo etapo.

Niežų profilaktikai ypač svarbi yra asmens higiena ir naudojimasis individualiomis kūno priežiūros priemonėmis. Niežais užsikrėtęs asmuo turėtų vengti artimo sąlyčio su kitais asmenimis. Patariama patalpas valyti drėgnu būdu, naudojant 1–2 procentų sodos tirpalą. Minkštus baldus ir kilimus būtina siurbti dulkių siurbliu. Užsikrėtus niežais, būtina kreiptis į gydytoją, nes užleidus šią ligą galimos skausmingos komplikacijos.