Už lango siaučiant speigui pats metas pasilepinti visais pirties teikiamais pranašumais. Patyrę pirtininkai pastebi, kad įprastas vanojimasis pirtyje yra tik pirties procedūros viršūnė, bet tikrai ne jos pabaiga. Pirtyje privalu pasidaryti tikrą teigiamų pojūčių fiestą ir taip visapusiškai atgauti sveikatą.


Pirtis prasideda nuo švaros


Pirmojo šalies pirties mėgėjų festivalio organizatorius Jonas Novogreckis sako, kad vienas iš svarbiausių pirties reikalavimų – išskirtinis jos kvapas. Pirmiausia pirtys privalo kvepėti švara. Tačiau švarai palaikyti pirtyje negalima naudoti jokių chemikalų. Netgi karštas vanduo – ne pati geriausia priemonė švarai palaikyti.

„Pirties plautų, jos grindų ir netgi medžio sienas reikia plauti tik šaltu vandeniu. Prisiminkite senovę, kaip močiutės plaudavo medines trobos grindis: paimdavo eglišakių, smarkiai pašiūruodavo ir nuplaudavo šaltu vandeniu. Taip išplautos grindys vėl pakvipdavo mišku, šviežia mediena. Save gerbiantys pirtininkai taip prižiūri pirteles iki šių dienų.

Visos kitos valant panaudotos cheminės priemonės pirčiai suteiktų rūgimo, puvimo kvapą“, – dalijosi patirtimi J.Novogreckis.

Tie, kuriems yra tekę pertis senoje kaimo pirtelėje, patvirtins, kad pirtyje išties kvepia tik tai, kas natūralu. Pirtelė gali būti ir juoda, prirūkusi, neišvaizdi, tačiau vis tiek bus kvapi, skleidžianti malonią aurą. Ar žinote, kad malonus specifinis pirties kvapas tvyro dėl suodžių? Būtent suodžiai sugeria visus nemalonius kvapus. Medžio dūmuose yra fenolio, acto rūgšties ir formaldehidų, kurie gaivina orą. Žinoma, jei tik pirtis buvo kūrenama malkomis. Beje, daugiau niekuo, išskyrus malkas, pirties kūrenti ir nederėtų. „Geležinė pirtininkų taisyklė – garinė pirtis gali kvepėti tik medžio, vantos, dūmų ir žolelių, aliejų aromatais“, – pabrėžė J.Novogreckis.


Kvapų galia

Nuo neatmenamų laikų žmonės kvapams išgauti naudojo įvairių augalų sėklas, žiedus, šaknis, lapus. Labai seniai pastebėtas ir gydomasis kvapų poveikis. Dabar kone kiekvienas medikas pasakys, kad spyglių ekstraktas, o tiksliau – iš jo padarytas garas – teigiamai veikia centrinę ir periferinę nervų sistemas, yra labai veiksminga priemonė, padedanti įveikti širdies ir kraujagyslių ligas, hipertoniją, nuovargį.

Jei dažnai persišaldote ir dėl to kamuoja sausas kosulys, tikrai pagelbės garai su piliarožių ar debesylų kvapais. Slogą ar gerklės skausmą padės pašalinti eukaliptų poveikis. Garai su ramunėlių, riešutmedžių kvapais veiksmingi odos susirgimams gydyti, o „paplaukioję“ čiobrelių garuose miegosite it kūdikis. Šią procedūrą pakartoję keletą kartų, visai pamiršite, kas yra nemiga.

Šiandienos mokslas sako, kad aromaterapija kartais yra net pats veiksmingiausias kai kurių ligų gydymo būdas. Mat kvapai, garai dėl savo ypatingos cheminės struktūros turi unikalią savybę prasiskverbti į ląsteles ir pamaitinti jas deguonimi, suaktyvinti jos cirkuliaciją. Taip užkertamas kelias įvairioms ligoms atsirasti. Aromaterapija gali padėti numalšinti skausmą, subalansuoti emocinę būseną, padėti šalinti depresiją, melancholiją, išsaugoti grožį ir sveikatą.

Naudoti paprasta

Kvapams pirtyje paskleisti yra įvairiausių būdų. Eterinio aliejaus galima įpilti į plačiakaklį indą ir pastatyti jį ant grindų arba aliejumi kur ne kur patepti pačias grindis. Kvapas po pirtį pasklis ir nuo šiltame vandenyje pamerktų spygliuočių, jazminų, alyvų šakelių. Efektas bus dar didesnis, jei po 10–15 minučių iš vandens ištrauktas šakeles padėsite ant viršutinio plauto, o tuo vandeniu, kuriame jos mirko, apšlakstysite patalpos sienas. Ypač efektingai kvapai veikia, kai kyla nuo įkaitintų akmenų. Paprasčiausia juos paskleisti ant akmenų pilant vandenį, kuriame mirko vantos (ypač kadagių).

Daugelis vyrų mėgsta nuo karštų akmenų kylantį alaus kvapo garą. Tačiau J.Novogreckis perspėja, kad su alumi net jo mėgėjams persistengti nereikėtų: pusei kibiro vandens turėtų užtekti pusės stiklinės alaus.
Į pirtį taip pat galima atsinešti įvairiausių kvapių arbatų, kurių užpylus ant akmenų kvapai keleriopai sustiprės. Ruošiant nuovirus iš spygliuočių, prieš vandeniu užpilant spyglius, reikėtų juos truputį padaužyti. Netgi šieno pabirų arbata, garais pakilusi nuo akmenų, gali nuskraidinti į žydinčias vasaros pievas. Bet jei esate itin tingūs ir nieko kvapaus pirčiai nepasiruošėte, parduotuvių lentynose visuomet rasite įvairiausių ekstraktų, kuriuos tereikia įlašinti į vandenį ir pilti ant akmenų.

Atrakcijos pirtyje

J.Novogreckis sako, kad pirtyje galima prasimanyti ir įvairiausių pramogų. Viena tokių – mėgavimasis karščiu. Ši pramoga tinka pirtyje esant didesniam būriui žmonių. „Kai garinėje temperatūra pakyla iki 120 laipsnių karščio, vienas tokios pramogos dalyvių ima pilti ant akmenų vandenį – po 100 g kas 30 sekundžių. Kiti du dalyviai virš galvų suka vantas ir taip veja garą žemyn ant pramogautojų. Pramoga labai smagi, tačiau mėgautis ja nereikėtų turintiesiems sveikatos sutrikimų, ypač jei negaluoja širdis“, – perspėjo J.Novogreckis

Kita įdomi atrakcija – pėrimasis po antklode. „Pirmiausia 4 kg specialios druskos reikia ištirpinti penkiuose litruose vandens. Paskui, tirpale sumirkius paklodę, į ją ant viršutinio plauto suvynioti žmogų. Tuomet ant akmenų pilamas vanduo, kartkartėmis pakeliamas vienas paklodės kampas, „auka“ pavėduojama ir čia pat vėl „užkonservuojama“, – pasakojo patyręs pirtininkas.

Eteriniai aliejai – nuo visų ligų

Prie pramogų pirtyje reikėtų priskirti ir masažą eteriniais aliejais, kuris organizmui duoda dvigubą poveikį: gydo ir pats masažas, jo metu per odą į organizmą patenka aliejų veikliosios medžiagos. Eteriniai aliejai – tai stipriai koncentruoti, biologiškai aktyvūs ir lakūs fitoorganiniai augalo junginiai, kurių sudėtyje yra per 100 įvairiausių komponentų. Dėl šios priežasties jų veikimo spektras ir yra toks platus.

Šiandien pasaulis žino daugiau nei 300 eterinių aliejų, kurie saugo organizmą nuo įvairių ligų, šalina negalavimus, kelia teigiamas emocijas. Kadagių aliejus pasižymi stipriomis antiseptinėmis savybėmis, gerina kraujotaką ir mažina arterinį kraujo spaudimą, stiprina kraujagyslių sieneles, didina jų elastingumą. Kadangi iš kadagio išgautas eteris reguliuoja medžiagų apykaitą, jis yra ir veiksminga priemonė nuo celiulito bei nutukimo. Be to, kadagių aliejus normalizuoja virškinimo trakto funkcijas, lengvina šlapimo išsiskyrimą.

Kėnių aliejumi pirmiausia turėtų susidomėti moterys, kurias gąsdina raukšlės ar odos suglebimas. Kėnis naudingas ir gydant ginekologines bei urologines ligas. Šiuo aliejumi galima gydyti net nudegimus.

Levandų aliejus – efektyvi nuskausminanti priemonė, kuri stimuliuoja kraujotaką, gerina atmintį, pakelia nuotaiką, palengvina kvėpavimą, mažina sąnarių skausmus, yra puikus antibakterinis vaistas. O valerijonas nuramina.
Patyrę pirtininkai perspėja, kad su eteriniais aliejais reikia elgtis atsargiai. Prieš pradėdami jais mėgautis, žmonės, kurių oda jautri, turėtų pasidaryti odos testą: mišinėliu (nes eterinį aliejų būtina skiesti augaliniu) patepti tik mažą odos plotelį ties riešu ir stebėti, kaip oda reaguos. Odos reakcija gali pasireikšti net po 10–12 val. „Be to, svarbu nepamiršti, kad į 20 g aliejaus (geriausiai tinka sojų, alyvų, kukurūzų) galima įlašinti ne daugiau nei 10 eterinio aliejaus lašų“, – įspėjo J.Novogreckis.

Medus – ne tik gardus

Pastaraisiais metais pirtyse labai išpopuliarėjo medus, nors jo gydomosios savybės buvo žinomos jau prieš daugelį šimtmečių. Medus suminkština sausą odą, apsaugo ją nuo pleiskanų, gerina odos mitybą. Pirtininkai sako, kad medumi įsitrinti kūną geriausia baigiantis pirties procedūroms, kada kūnas jau yra stipriai įkaitęs, švarus ir atsipalaidavęs.

Kad tepamas medus iš karto nenuvarvėtų, patartina juo išsitepti vėsesnėje patalpoje, o paskui vėl įsmukti į garinę pasikaitinti, kad medus gerai įsigertų. Joje taip pat reikėtų švelniai masažuojant odą medų įtrinti, kad dar labiau pagerėtų medžiagų apykaita, atsipalaiduotų raumenys. Po procedūros dera nusiprausti drungnu vandeniu. Pirtininkai perspėja, kad pirčiai naudojamas medus turi būti kokybiškas, šviežias, o jei ne sezono metas – tik gerai išlaikytas.

J.Novogreckis sako, kad vanojimasis pirtyje yra tik pirties procedūros viršūnė, bet tikrai ne jos pabaiga. Pirtyje galima ir netgi privalu pasidaryti tikrą teigiamų pojūčių bei kūno kosmetinių procedūrų fiestą. Kur, jei ne pirtyje, oda geriausiai išbrinksta, suminkštėja, atsiveria ir išsivalo poros. Sakoma, kad pirtyje net paprasčiausi kavos tirščiai gali virsti puikia odos šveitimo priemone. Kavos tirščiai, aktyviai trinami, tiesiog plėšte nuplėšia negyvų ląstelių sluoksnį, oda parausta, tampa švelni kaip naujagimio. Tokią odą būtina pamaitinti duonele: juodos duonos riekutės pamirkomos vandenyje ir košele ištepama oda.

Sausą odą labai sveika palepinti bulvių tyre, į kurią pilama alyvuogių aliejaus bei dedama citrinos, o riebią – įvairių vaisių ir daržovių košelėmis, turinčiomis rūgščių. Pasak J.Novogreckio, pirtyje tinka viskas, kas teikia teigiamų emocijų, išskyrus alkoholį.