Kita vertus, dėl sumažėjusių bazinių kompensuojamųjų vaistų kainų pasisekė sutaupyti lėšų, kurios bus skirtos naujų vaistų įtraukimui į Kompensuojamųjų vaistų sąrašą, bus pradėtas kompensuoti naujų ligų gydymas. Ministro nuomone, jeigu ir toliau seksis mažinti ligoninių išlaidas kompensuojamiesiems vaistams, pamažu bus išgyvendintas reiškinys, kai stacionare besigydančiam ligoniui pačiam tenka pirktis vaistus.

Daug diskutuota apie Privalomojo sveikatos draudimo įstatymo 10 str., pagal kurį bazinė kompensuojamojo vaisto kaina turi būti mažesnė arba ne daugiau kaip 5 proc. didesnė už mažiausią atitinkamų vaistų gamintojo ES šalyse kainą. Pacientų atstovai teigė, jog juos neramina priemokos už kompensuojamuosius vaistus, kurios gali padidėti, mažinant bazines vaistų kainas. Pasak ministro, derybų dėka tikimasi sumažinti medikamentų kainas, kad priemoka už vaistus nepadidėtų.

Išsėtine skleroze bei reumato ligomis sergančiųjų asociacijų atstovai pasidžiaugė, jog jų ligoms gydyti iš Privalomojo sveikatos draudimo biudžeto fondo skirta daugiau lėšų ir į Kompensuojamųjų vaistų sąrašą įtraukti nauji vaistai. Valstybinės ligonių kasos direktorius Algis Sasnauskas užtikrino, jog viešieji pirkimų konkursai vaistams jau vyksta.

J. Olekas susitikime kalbėjo ir apie pokyčius, kurie vaistų rinkos laukia Lietuvai tapus Europos Sąjungos (ES) nare. Remiantis ES direktyva bei LR Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) įstatymu, į mūsų šalį importuojami vaistai ir medicinos priemonės bus apmokestinti 5 proc. pridėtinės vertės mokesčiu. Ministras pacientus patikino, jog šiems pasikeitimams iš anksto buvo pasiruošta. „Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžete esame numatę 11,9 mln. rezervą, kuriuo padengsime didesnes iš užsienio įvežamų kompensuojamųjų vaistų kainas nuo gegužės 1 d.,“ – sakė jis.

Ministro siūlymu tokie trišaliai pacientų, farmacininkų bei Sveikatos apsaugos ministerijos atstovų susitikimai vyks dažniau.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją