Ligoninės direktorius gražiai piešė ligoninės vaizdą

Apskrities S.Kudirkos ligoninės direktorius Alvydas Vitkauskas, kalbėdamas apie ligoninės darbuotojų atlyginimus, tvirtino, jog šių vidurkis (730 Lt) yra didžiausias tarp apskrityje veikiančių ligoninių, ir tikino, kad po reorganizacijos dar padidės. Tačiau darbuotojai tokį direktoriaus pasakymą sutiko juoku.

A.Vitkauskas aiškino, kad ligoninėje nuolat atnaujinama medicinos įranga, veikia Konsultacijų poliklinika, suremontuotas Vaikų chirurgijos skyrius - vienintelis toks apskrityje. Pasak direktoriaus, nors šįmet keliais šimtais tūkstančių litų padidėjo finansavimas, bet ligoninėje suteikiama daugiau paslaugų, nei už jas sumokama.

Jis darbuotojų prašė nepiešti juodos ligoninės dabarties ir nenusivertinti. O dėl gaunamų atlyginimų, A.Vitkausko teigimu, niekas ligoninėje negali jaustis oriai. Gydytojo atlyginimas - apie 900 Lt, sesutės - vos didesnis už minimumą, o, pavyzdžiui, tarnybos vadovo - apie 1900 Lt. Nors su pastaruoju atlyginimu nenorėjo sutikti ligoninės vadovas, tačiau, koks jis konkrečiai, neatsakė. "Alytaus naujienų" duomenimis, A.Vitkausko atlyginimas - apie 2700 Lt.

Nors susirinkime planuota aptarti tik ligoninės darbuotojų darbo užmokesčio tvarką, susirinkimas pakrypo visiškai kita linkme.

Seimo narys pasiūlė atlikti išsamų finansinį ir veiklos auditą

Praėjusį penktadienį ligoninėje apsilankė Seimo narys A.Skardžius, nes gavo daugiau kaip 200 jos darbuotojų pasirašytą jam, Sveikatos apsaugos ministerijai skirtą skundą dėl sudarytų darbo sąlygų, ketinimų neaiškiais būdais mažinti atlyginimus, ligoninės vadovų nesiskaitymo su gydytojais, kitu medicinos personalu. Kartu su A.Skardžiumi ligoninėje lankėsi ir Seimo Sveikatos reikalų komiteto patarėjas Rytis Virbalis.

Todėl vakar A.Skardžius visiems ligoninės darbuotojams išdėstė išvadas apie praėjusio penktadienio apsilankymą. Pirmiausiai, kaip akcentavo Seimo narys, ligoninėje yra neracionali ir vadybiniu požiūriu netinkama struktūra.

"Nepagrįstai atsisakyta direktoriaus pavaduotojo gydymo reikalams ir skyrių vedėjų pareigybių, todėl nėra kam vadovauti gydytojų klinikiniam darbui. Tai blogina sveikatos priežiūros paslaugų kokybę, nes nėra gydytojų darbo kontrolės, neaptariami sudėtingi ir netipiniai klinikiniai atvejai, nėra bendrų vizitacijų, gydymo tęstinumo ir gydytojų bendradarbiavimo, gydant sunkesnius ligonius", - sakė A.Skardžius.

Anot jo, ligoninės stebėtojų taryba neposėdžiauja, veikia įstatymais nenumatyta administracinė taryba, kurios paskirtis - neaiški. Kaip teigė Seimo narys, ligoninės direktorius ir jo pavaduotojas neturi gero kontakto su ligoninės kolektyvu, gydytojai - su slaugytojais, todėl laiku neinformuojama apie darbo atlyginimo pakeitimus, reorganizacijas.

A.Skardžiaus pateiktose išvadose konstatuojama, jog ligoninėje dirbantys medikai administracijos nuolat terorizuojami gąsdinimais atleisti iš darbo, susidoroti, iš jų reikalaujama paklusnumo, todėl dirbama nuolat jaučiant stresą ir baimę. "Ar normalu, kad po kelias dešimtis metų dirbančios gydytojos, neišgėrusios vaistų, be baimės negali eiti į darbą? Su kuo čia kovojama? Su administracija?" - ligoninės darbuotojų klausė A.Skardžius.

Jis išvadose dėstė, kad ligoninės medikai, išskyrus kai kurių skyrių, dirba netinkamomis sąlygomis. Pažeidžiant Darbuotojų sveikatos ir saugos įstatymo bei kitų teisės aktų reikalavimus slaugytojai verčiami dirbti jiems nepriklausantį panaudotų švirkštų rūšiavimo darbą, taip iškyla pavojus užsikrėsti įvairiomis ligomis, darbuotojai neaprūpinami darbo drabužiais. Pernelyg didelis gydytojų ir slaugytojų darbo krūvis - jiems, ypač budėjimo metu, tenka prižiūrėti daug ligonių, dirbti su savo pareigybe nesusijusius darbus. Slaugytojai pernelyg dažnai kilnojami iš vieno skyriaus į kitą, ir tai blogina jų darbo kokybę.

A.Skardžius, kritikuodamas darbo užmokesčio tvarką, sakė, jog ji nėra racionali, nes medikai uždirba pernelyg mažai, palyginti su buhalterijos ar ūkio dalies darbuotojais. O numatomas 10 proc. nuo atlyginimų fondo sudarymas skatinti už darbo kokybę nėra priimtinas, nes nėra kriterijų, kaip šis fondas bus skirstomas.

Ligoninė nepakankamai aprūpinama vaistais, ligoniai dalį jų turi pirkti, gydytojai verčiami neteisėtai rašyti receptus, o stacionare pagal įstatymus ligoniai vaistus turi gauti nemokamai.

Dalyje ligoninės skyrių ar sektorių - Vaikų konsultacijų poliklinikoje, Kūdikių skyriuje, Infekcinių ligų skyriuje - yra labai blogos sąlygos. Infekcinėmis ligomis sergantys vaikai gydomi kartu su suaugusiaisiais, ir tai kelia infekcijų epidemijos pavojų. Remontuojami skyriai, juos atrenkant pagal neaiškius kriterijus. Pacientai Konsultacijų poliklinikoje neinformuojami apie dirbančius gydytojus ir jų darbo laiką.

A.Skardžius sutiko, kad ligoninės finansavimas nėra pakankamas, tačiau, jo nuomone, galimas ir abejotinas lėšų panaudojimas - pavyzdžiui, automobilių įsigijimo išperkamosios nuomos būdu.

Seimo Pirmininko pavaduotojas pateikė bendrą išvadą - ligoninės darbas ir valdymas nėra tinkamai organizuojami, steigėjos - apskrities viršininko administracijos - kontrolė nepakankama, todėl būtinas išsamus finansinis ir veiklos auditas bei sveikatos priežiūros paslaugų kokybės ir higienos normų laikymosi patikrinimas.

Vienas prašė iš darbuotojų atsiimti atleidimo iš darbo lapelius, kitas žadėjo kreiptis į ministrą

A.Skardžius ligoninės darbuotojams sakė, kad Parlamento galia yra ne tik priimti įstatymus, bet ir kontroliuoti, kaip jie vykdomi. "Pas jus, kaip matau, juos nelabai norima vykdyti, ir už tai vadovai turės atsakyti per atestaciją. O šiandien aš jūsų prašau iš ligoninės darbuotojų atsiimti įteiktus atleidimo iš darbo lapelius, kol bus pagrįsta jūsų vykdoma reforma. Dabartinė reforma - tai ligoninės griovimas",- teigė A.Skardžius.

Šiuos jo žodžius salė sutiko plojimais. Iš darbo turėtų būti atleista apie 60 darbuotojų.

A.Vitkauskas dėstė, jog darbuotojų mažinama pagal sveikatos apsaugos ministro patvirtintą ligoninės restruktūrizavimo planą. Jis žadėjo kreiptis į ministrą, kad šis paaiškintų, ką jam daryti, kai atvažiavęs Seimo narys reikalauja sustabdyti šio plano vykdymą. A.Skardžius patikino, jog ministras informuotas apie dabartinę padėtį ligoninėje, o dabar jis kreipsis į ministrą su prašymu sustabdyti vykdomą reorganizaciją.

Ligoninės direktorius tiksliai neatsakė į darbuotojų pateiktą klausimą apie išperkamosios nuomos būdu įsigytus automobilius, sakė nežinantis apie kuriamą fondą darbuotojams skatinti. O į klausimą, ar po A.Skardžiaus apsilankymo nesumažės ligoninėje teikiamų paslaugų, A.Vitkauskas atsakė, jog, ligoninę pradėjus tikrinti, gali būti uždaryti kai kurie skyriai.

Ligoninės direktorius apgailestavo, kad šiuo metu, kai gydymo įstaiga pradėjo geriau gyventi, jos vadovai imti kaltinti už prastą vadybą, nesiskaitymą su darbuotojais.

A.Skardžius pareiškė iki šiol dar nematęs tokios demagogijos. A.Vitkauskas Seimo nariui atrėžė, jog šis demagogiją "padarė" atvažiavęs.