Sintetinis kumarinas naudojamas kosmetikoje. Jis kvepia šviežiu šienu. Kumarinas taip pat naudojamas medicinoje gydant edemas. Izoliuotas kumarinas negali būti dedamas į maistą.

Ceilono cinamone (cinnamonum verum) randami palyginti maži kiekiai kumarino, tačiau kiniškame cinamone kumarino kaupiasi didesnės koncentracijos, todėl tokio cinamono reikėtų vartoti mažiau. Gana maži kumarino kiekiai gali pažeisti kepenis jautriems asmenims. Vis dėlto tai neilgalaikis poveikis.

Vartotojams beveik neįmanoma atskirti Ceilono cinamono nuo kiniško, kai jie yra miltelių pavidalo, tačiau abi šias rūšis galima atskirti iš cinamono lazdelių. Kiniško cinamono gana storas žievelės sluoksnis susuktas į lazdelę, o Ceilono cinamono skerspjūvis labiau primena cigaretę – keli ploni žievės sluoksniai susukti į cinamono lazdelę. Produkto ženklinimo etiketėje ne visada rašoma tikroji cinamono kilmė.

Didžiausios leistinos kumarino koncentracijos Europos Sąjungoje nenustatytos, tačiau jeigu kumarinas yra augalų, dedamų į maistą kaip kvapiosios medžiagos, dalis, jo kiekis ribojamas iki 2 mg/kg. Kartais didesni kumarino kiekiai būna cinamoniniuose sausainiuose. Lietuvoje kumarino kiekį maisto produktuose reglamentuoja Lietuvos higienos norma HN 53-1:2001 „Leidžiami vartoti maisto priedai. Leidžiamos vartoti kvapiosios medžiagos ir kvapiųjų medžiagų gamybos žaliavos“ (Žin., 2002, Nr. 24-891).

Vartotojams, kurie praeityje suvartojo didelius kiekius cinamono, nėra pagrindo nerimauti, kad jų kepenys galėjo patirti ilgalaikę žalą. Pacientai, kuriems buvo mažo ar vidutinio sunkumo kepenų uždegimas, sukeltas kumarino, pasveiko po kelių savaičių vartojant vaistus.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas atkreipia dėmesį, kad ruošiantis Kalėdoms, vartotojai turėtų saikingai valgyti maisto produktus, kuriuose yra cinamono, ypač atkreipiant dėmesį į cinamoninius sausainius, ryžių pudingą su cinamonu ir t.t. Siekiant išvengti didesnių kumarino kiekių suvartojimo, patartina mažiems vaikams duoti ne daugiau kaip po 3 cinamoninius sausainius per dieną, o suaugusiems – po 15.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)