Kaip pranešė LTV naujienų tarnyba, iki šiol maždaug trečdaliui sunkiai sergančiųjų tarp savo artimųjų radus, kas sutiktų paaukoti inkstą, nepavykdavo atlikti transplantacijos būtent dėl skirtingų kraujo grupių.

Šiemetinių švenčių proga I

ngrida iš mamos sulaukė ypatingos dovanos – inksto. Dabar jau sveikstanti moteris prieš kelias savaites buvo viena iš daugiau kaip 300 laukiančiųjų inkstų persodinimo. Tačiau po tyrimų paaiškėjo, kad tėvų, norinčių paaukoti inkstą, kraujo grupės skirtingos nei dukros, ir donorais tapti jie negali.

Santariškių klinikų medikai ryžosi sudėtingai, iki šiol tik 4-iose Europos šalyse atliekamai operacijai: persodinti inkstą, kai pacientės ir donorės kraujo grupės nesuderinamos.

Laukiantieji inkstų persodinimo sako, kad ši operacija pralaužė ledus liūdnai statistikai. Iš kelių šimtų laukiančiųjų per metus persodinti inkstus pavyksta apie 60 žmonių, tačiau daugiausiai inkstų persodinama mirusių žmonių, ir tik 7–9-iems tarp artimųjų pavyksta rasti sau tinkamos kraujo grupės donorą.

„Pagal Lietuvos įstatymus inkstą gali aukoti tik šeimos nariai arba vyras ir žmona. Užsienyje dar gali ir šeimos nariai ar bendradarbiai, baržnyčios, bendruomenės nariai, bet Lietuvoje yra tik šeimos nariai“, – pastebėjo Marius Miglinas, Santariškių klinikų Nefrologijos centro direktorius.

„Paskaičiuota, kad beveik trečdalis atvejų, jeigu yra gyvas donoras, kraujo grupės bus nesuderinamos. Taigi trečdalis potencialių donorų tie, kurie galėtų atiduoti savo inkstą, yra netinkami“, – LTV naujienų tarnybai sakė Santariškių klinikų Nefrologijos centro direktorius.

Dabar po sėkmingos operacijos gydytojai skaičiuoja, kad per metus pavyks dvigubai daugiau žmonių išvaduoti iš sunkios ligos ir transplantuoti gyvų donorų inkstus.

Tokios sudėtingos operacijos iki šiol Europoje buvo atliekamos tik Švedijoje, Vokietijoje, Austrijoje ir Belgijoje.