Dėl to paties nusikaltimo kalta pripažinta ir UAB „Embriotechnologijų centras“, jai skirta bausmė – bendrovės likvidavimas.

E.Baranauskas ir jo vadovaujama UAB „Embriotechnologijų centras“ nuteisti už tai, kad nuo 2004 metų rugsėjo iki 2007 metų kovo neteisėtai versliškai ir stambiu mastu vertėsi profesine veikla: neturėdami specializuotos medicinos praktikos licencijos, vertėsi medicinos praktika ir asmens sveikatos priežiūros veikla.

Be to, jie, pažeisdami Sveikatos sistemos įstatymo reikalavimus, taikė Lietuvoje neaprobuotą gydymo kamieninėmis ląstelėmis metodą, bei gydė pacientus Lietuvoje neregistruotais vaistiniais preparatais.

16 asmenų už šį gydymą E.Baranauskui sumokėjo nuo 11 tūkst. iki 56 tūkst. litų.

Kaltinamasis E.Baranauskas teisme kaltu neprisipažino, paaiškino, kad jis ir jo vadovaujama gydymo įstaiga gydymo paslaugų pacientams neteikė, asmens sveikatos priežiūros veiklos nevykdė, o tik tarpininkavo tarp jo, kaltinamojo, Rusijos partnerių ir pacientų dėl šių paslaugų teikimo, vaistinių preparatų ligoniams neplatino, o tik tarpininkavo pacientams ir preparatų gamintojams.

Teismo nuomone, E.Baranausko ir UAB „Embriotechnologijų centras“ kaltė įrodyta: nustatyta, kad pacientams buvo iš tiesų leidžiami preparatai, turintys kamieninių ląstelių kultūrų. Be to, pacientams nebuvo išaiškinta, kad šis gydymo būdas Lietuvoje nėra aprobuotas.

E.Baranauskas ir UAB „Embriotechnologijų centras“ taip pat buvo kaltinti sukčiavimu. Dėl šio kaltinimo teismas tiek fizinį, tiek juridinį asmenį išteisino.

Teismo metu nebuvo nustatyta, kad medikas savo pacientams (keli jų sirgo nepagydomomis ligomis) žadėjo visišką pasveikimą. Teismo nuomone, tai, kad kaltinamasis neišaiškino pacientams, jog jo siūlomas gydymo metodas Lietuvoje neaprobuotas, o paskiriami vaistai neįregistruoti, nebuvo lemiama aplinkybė, privertusi pacientus pasirašyti su UAB „Embriotechnologijų centras“ medicinos paslaugų teikimo sutartį ir sumokėti už gydymą.

Teismas iš nuteistojo nukentėjusiems priteisė beveik 130 tūkst. litų, kurie buvo neteisėtai gauti sudarant niekinius medicinos paslaugų teikimo sandorius.

Teismas, priimdamas nutartį, taip pat atkreipė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vadovybės dėmesį į byloje nustatytus teisės normų reikalavimų pažeidimų atvejus ir pasiūlė SAM imtis priemonių siekiant užtikrinti saugų asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimą pacientams uždarojoje akcinėje bendrovėje „Baltijos Amerikos klinika“.

Nutartyje nurodoma, kad tarp UAB „Embriotechnologijų centras“ ir UAB „Baltijos Amerikos klinika“ buvo pasirašyta sutartis, pagal kurią E.B. siųsdavo pacientus į šią kliniką procedūroms atlikti.

Nagrinėjant šią bylą teisme nustatyta, kad UAB „Baltijos Amerikos klinika“ patalpose keliems pacientams buvo suleisti kamieninių ląstelių turintys preparatai.

Pagal teisės aktus Į UAB „Baltijos Amerikos klinika“ atvykusį pacientą turėjo priimti ir apžiūrėti gydytojas, kuris privalėjo nustatyti, kokį gydymo metodą ar preparatą jam taikyti, įrašyti tai į paskyrimų lapą, jį pasirašyti. Tai leidžia užtikrinti pacientų teises žalos padarymo atveju: civilinė atsakomybė tokiais atvejais tenka pacientą priėmusiai gydymo įstaigai. Būtent priimančios įstaigos konsultuojantis gydytojas sprendžia, ar paskirti pacientui siuntime nurodytą procedūrą.

Pagal kaltinamojo ir nukentėjusiųjų parodymus, du šios klinikos gydytojai suleido medicininėje dokumentacijoje nefiksuotą preparatą keliems pacientams. Tokie gydytojų veiksmai, teismo nuomone, yra neteisėti.

Tokie UAB „Baltijos Amerikos klinikos“ administracijos veiksmai sukėlė realią grėsmę pacientų sveikatai.

Todėl, teismo nuomone, šie atvejai turi būti ištirti Sveikatos apsaugos ministerijoje, kuri privalo imtis priemonių siekiant užtikrinti saugų legalių asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimą pacientams UAB „Baltijos Amerikos klinika“, griežtą teisės normų, reglamentuojančių medicinos praktiką, reikalavimų laikymąsi šioje gydymo įstaigoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)